Τρίτη, Ιουλίου 03, 2012

ΈΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ LIBOR ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Έρευνα από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για τον τρόπο λειτουργίας και την υπευθυνότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με αφορμή το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου χορηγήσεων Libor από την τράπεζα Barclays.



Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό και πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η αποκάλυψη του σκανδάλου έχει οδηγήσει στην παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. της Barclays, Μάρκους Έιτζιους, στις φωνές για παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Μπομπ Ντάιμοντ και τις πιέσεις των Εργατικών της αντιπολίτευσης για ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα για τις τράπεζες στα πρότυπα της επιτροπής Λέβισον για τα μέσα ενημέρωσης.


Η τράπεζα Barclays αποδείχθηκε ότι χειραγωγούσε μέσω επαφών στελεχών της με μέλη της επιτροπής καθορισμού του Libor το διατραπεζικό επιτόκιο, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρισκόταν κάθε φορά. Το σκάνδαλο αφορά την περίοδο 2005-2009, ενώ υπό διερεύνηση είναι και η συμμετοχή άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Ντάιμοντ που έχει δεχθεί και στο παρελθόν επικρίσεις για τις θεωρούμενες προκλητικές αμοιβές του εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι παρατυπίες έγιναν υπό την εποπτεία του, αλλά αρνείται κατηγορηματικά να παραιτηθεί.


Το αρμόδιο Γραφείο Σοβαρών Εγκλημάτων εξετάζει κατά πόσο στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες σε βάρος στελεχών της Barclays. Η κυβέρνηση έκρινε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης από το Κοινοβούλιο, με ένορκες καταθέσεις και απόλυτα ανοιχτή πρόσβαση σε έγγραφα, αρχεία και μάρτυρες θα αποδώσει ταχύτερα αποτελέσματα, συγκεκριμένα πριν το τέλος του χρόνου και την κατάθεση του νομοσχεδίου για το κανονιστικό πλαίσιο του τραπεζικού τομέα. 


Οι Εργατικοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τον περιορισμό του εύρους της έρευνας, προσθέτοντας ότι το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών επιτρέπει πρακτικές παράνομες και επιζήμιες για τους καταθέτες και τους φορολογούμενους.
σκαι
ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: