Μια τεράστια ακίνητη περιουσία ανυπολόγιστης αξίας παραμένει αναξιοποίητη στο υπουργείο Αμυνας την τελευταία τριακονταετία. Μέχρι πρότινος αρκετά κληροδοτήματα αγνοούνταν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μία πληρέστερη αποτύπωση της «χακί» ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με το ψηφιακό υλικό που παρέδωσε το Ταμείο Εθνικής Αμυνας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, υπάρχουν 2.085 ακίνητα! Πρόκειται για κτίρια σε κεντρικά σημεία πόλεων, καθώς και για έναν μεγάλο αριθμό διάσπαρτων στρατοπέδων σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Ειδικότερα οι εκτάσεις των στρατοπέδων βρίσκονται πλέον μέσα στον αστικό ιστό, γεγονός που αυξάνει την οικονομική αξία τους δημιουργώντας καινούργιες ευκαιρίες αξιοποίησής τους.
Το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με την επιστολή του Τ. Μπλατάκου, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, προς όλα τα υπουργεία, ζητώντας να πληροφορηθεί την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Η πρόταση
Ηδη από την προηγούμενη κυβέρνηση έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα δημιουργίας ενός Κεντρικού Νοσοκομείου Ενόπλων Δυνάμεων επί της λεωφόρου Κατεχάκη, στον υφιστάμενο χώρο του 401 ΓΣΝ και του ΓΝΑ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τεράστια εξοικονόμηση πόρων και απελευθέρωση-αξιοποίηση δύο «φιλέτων» στο Κολωνάκι, που σήμερα κατέχουν το Ναυτικό Νοσοκομείο και το ΝΙΜΤΣ.
Η περιουσία του υπουργείου Αμυνας εκτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ και η μελετημένη και στοχευμένη εκποίηση των στρατιωτικών ακινήτων, που δεν χρησιμεύουν επιχειρησιακά στις ένοπλες δυνάμεις, είναι δεδομένο ότι θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στο ελληνικό κράτος.Ωστόσο το ζητούμενο είναι πώς το υπουργείο Αμυνας θα προχωρήσει σε εκποιήσεις από τη στιγμή που δεν έχει γίνει τεκμηριωμένη αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή οι εμπλεκόμενοι φορείς την πραγματική εμπορική αξία κάθε στρατιωτικού ακινήτου.
Την προσοχή του κ. Π. Παναγιωτόπουλου σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχει προκαλέσει ενημέρωση-πρόταση του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό του Ταμείου σε έναν σύγχρονο Φορέα του υπουργείου, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, σύμφωνα με τον ιδρυτικό Νόμο περί συστάσεως και λειτουργίας του (Νόμος 4407/1929).
Το ΤΕΘΑ έχει μεταξύ των άλλων προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Μηχανογραφημένου Πληροφοριακού Συστήματος, πλήρους καταγραφής, αποτίμησης και παρακολούθησης της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονική επισκόπηση, διαχείριση, καταχώριση μεταβολής καθενός στρατιωτικού ακινήτου.
Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής αυτής εντός του Αυγούστου, το ΤΕΘΑ θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και τρόπων αξιοποίησης (Real Estate Development), όπως επί παραδείγματι με ανάρτηση μη διαβαθμισμένου υλικού στο Διαδίκτυο.
Από την ιστοσελίδα του ΤΕΘΑ οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, επενδυτές, εταιρείες θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για κάθε στρατιωτικό ακίνητο (real estate), όπως: - Θέαση του ακινήτου σε ψηφιακό υπόβαθρο, δορυφορική εικόνα - Εμπορική ή αντικειμενική αξία - Ιδιοκτησιακό ιστορικό - Εμβαδόν - Αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου - Απόσταση από θάλασσα, δίκτυο ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. - Οδικό δίκτυο - Κλίση, προσανατολισμό - Δημοτική Ενότητα, Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα.
Το ιστορικό
Στρατιωτικό κατεστημένο και κόστος μπλόκαραν την αναδιοργάνωση
Με την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελέστηκαν στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα την τελευταία κυρίως 15ετία, επέβαλαν την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις χώρες της Δύσης.
Ωστόσο, στην Ελλάδα σκόνταψε σε δύο εμπόδια: το στρατιωτικό κατεστημένο και το οικονομικό κόστος, καθότι η αναδιοργάνωση - αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων απαιτεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για την υλοποίησή της.
Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ως άμεση συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων εμφανίστηκε η αναγκαιότητα της καλύτερης αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του υπ. Αμυνας με τρόπο εύκαμπτο, σύγχρονο και σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Τα πρώτα βήματα
Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει 15 χρόνια πριν. Το 1983 με τη σύσταση της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ) με το Ν.1337/83 ξεκίνησε διαδικασία για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τις αστικές περιοχές χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού λόγω έλλειψης πόρων δεν ήταν δυνατή η κατασκευή νέων στρατοπέδων για τη μετεγκατάσταση των προς απομάκρυνση μονάδων. Στο πλαίσιο της ΕΠΑ παραχωρήθηκαν 2.700 στρ. από τα υπάρχοντα στρατόπεδα, αξίας πολλών εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων εάν είχε εκποιηθεί θα είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση σημαντικών πόρων για την κατασκευή νέων σύγχρονων στρατοπέδων.
Το 1999 με τον νόμο Ν.2745/99 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), ως προσωρινή υπηρεσία του ΥΕΘΑ, υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Σκοπός της ήταν ο σχεδιασμός, η προώθηση, η υλοποίηση και η διαχείριση του εθνικού προγράμματος στρατηγικής αναδιάρθρωσης των στρατοπέδων.
Η ΥΑΜΣ έπρεπε να προωθεί, να εφαρμόζει και να διαχειρίζεται το πρόγραμμα στρατηγικής αναδιάταξης στρατοπέδων στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ιδρυτικού νόμου που επιβάλλει και συντονίζει τις σχετικές διαδικασίες.
Το σύνολο των στρατοπέδων που προβλεπόταν να αποδεσμευτεί συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα ανερχόταν σε 84, συνολικής έκτασης 13.000 στρ. περίπου, από τα οποία θα αποδεσμεύονταν σε πρώτη φάση τα 46, συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων.
Τελικώς, η εφαρμογή του Ν.2745/99 δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου και η αποδέσμευση των στρατοπέδων βάλτωσε. Οι διαδικασίες αξιοποίησης που ακολουθήθηκαν ήταν δυσκίνητες, χρονοβόρες και για τον λόγο αυτόν αναποτελεσματικές. Τα χρόνια πέρασαν και ουσιαστική προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αμυνας δεν έγινε.
Νέα προσπάθεια
Στις αρχές του 2011 και ενώ η τρόικα είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα ξεκίνησε νέα προσπάθεια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό το υπ. Αμυνας σύνεστησε το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) με στόχο τη συγχώνευση των ταμείων Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ).
Το νέο ενοποιημένο ταμείο θα είχε ως κύριο έργο την ορθολογιστική αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του υπ. Αμυνας, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και κανόνων διαχείρισης των ακινήτων (Real Estate Development). Ωστόσο, παρότι συστήθηκε το ΤΕΘΑ δεν προχώρησαν οι επόμενες αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-7-2012
1 σχόλιο:
ω ρε μάνα μ' μάσα που θα πέις.
θα φάν', θα ξαναφάν', θα ματαξαναφάν' τα μουνόπανα, αλλά στο τέλος η ιστορία θα τους έχει σε δίκες δοσιλόγων. Εκεί δηλαδή που θα τους οδηγήσει ο λαός δηλαδή εμείς. Φάτε μουνάκια, φάτε. Αλλά να ξέρετε: Θα σας φάω την ψυχή γαμιόλες για όλη την αδικία που έχετε εδραιώσει και που για χάρη της έχετε μαυρίσει τη ζωή του 70% των συνανθρώπων σας.
Προδότες, γαμόσπιτοι θα σαπίσετε στην καταναγκαστική εργασία που θα επιλέξει για εσάς το δικαστήριο.
Δημοσίευση σχολίου