Το Παρίσι είναι ο επόμενος σταθμός του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, την στιγμή που η Μαδρίτη προσπαθεί να βρει τρόπους πίεσης ώστε να παρέμβει η ΕΚΤ για να αποκλιμακωθεί το «σφυροκόπημα» των ομολόγων της στις αγορές. «Το ισπανικό κόστος δανεισμού δεν δικαιολογείται με την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας» ανέφερε ο Σόιμπλε -αλλά τα ισπανικά spread κατέρριψαν και την Τετάρτη τα ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας.
Το πρωί της Τετάρτης, το spread του ισπανικού δεκαετούς ανέβηκε στις 649 μονάδες βάσης. Τα επίπεδα αυτά, τα υψηλότερα για την Ισπανία από την είσοδό της στο ευρώ, θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκια 7,6%. Τα ισπανικά συμπαρέσυραν, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, και τα ιταλικά spread, με τα spread της Ρώμης να ανεβαίνουν στις 545 μονάδες βάσης.
Η βασική αποστολή των επισκέψεων του Λουίς ντε Γκίντος σε Γαλλία και Γερμανία, όπως γράφει η El Pais, είναι να αποσπάσει συμφωνία των εταίρων για παρέμβαση της ΕΚΤ αλλά και επίσπευση των ευρωπαϊκών αποφάσεων για να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» τραπεζικής κρίσης και κρίσης κρατικού χρέους.
H επανενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα είναι αίτημα που ακούγεται συχνά από χείλη Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, κινούνται και οι επαφές που έχει από τη Μαδρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι -πηγές υποστηρίζουν πως αναζητά στρατηγική ανάλογη με εκείνη στη Σύνοδο 28ης-29ης Ιουνίου.
Στο Παρίσι, ο ντε Γκίντος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί. Από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Ισπανός υπουργός είχε φύγει με τις δηλώσεις στήριξης του Σόιμπλε πως η κυβέρνηση Ραχόι κάνει «σημαντικά βήματα για να φέρει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, προχωρώντας σε εκτενείς μεταρρυθμίσεις».
«Τα υφιστάμενα επίπεδα επιτοκίων στα ισπανικά επιτόκια δεν αντανακλούν ούτε τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της Ισπανίας ούτε την ανανπτυξιακή της δυναμική ή τη βιωσιμότητα του χρέους της» τονίζει ο Γερμανός υπουργός.
Σόιμπλε και ντε Γκίντος υπογράμμισαν μάλιστα στην κοινή τους δήλωση «τη σημασία της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου, ιδιαίτερα την πλήρη οικοδόμηση μία λειτουργικής τραπεζικής ένωσης».
Για «επανίδρυση της Ευρώπης» μιλά Ισπανός υπουργός
Ενδεικτική της προσπάθειας της Μαδρίτης είναι η αναφορά του Ισπανού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο πως η ΕΕ βρίσκεται «προ ποιοτικών αλλαγών», λέγοντας μάλιστα πως «το προπατορικό αμάρτημα της Ευρωζώνης είναι ότι υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι μια κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως δανειστής».
Σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λίμα του Περού, ο Μαργκάλο δήλωσε πεπεισμένος πως «βρισκόμαστε σε μια στιγμή επανίδρυσης της οικονομικής και νομισματικής 'Ενωσης».
«Εάν υπάρχει μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση δεν θα υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που καθιστούν πιο δύσκολη τη συγκατοίκηση» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου