Πέμπτη, Αυγούστου 30, 2012

«ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 50-50» ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΘΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ «ΒΛΕΠΕΙ» Η ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ


«Σήμα κινδύνου» για τη διάσπαση της Ευρωζώνης εξέπεμψε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, εκφράζοντας μάλιστα ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι «50-50».
«Ανησυχώ για την κατάρρευση της Ευρωζώνης», τόνισε ο Φίτσο σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν «από το πώς θα χειριστούμε την κατάσταση σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία», αλλά και «από το πώς η καθεμία από τις χώρες της Ευρωζώνης θα αντιδράσει στα έγγραφα που αφορούν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


«Βλέπω εξίσου ρεαλιστική τη διάσπαση της Ευρωζώνης όσο και τη διατήρησή της, 50 -50», κατέληξε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών , Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε για τις «βαριές συνέπειες» που θα είχε πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης. Μιλώντας, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις εργασίες του «Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αλπμπαχ», ο Φάιμαν χαρακτήρισε αδιανόητο το κοινωνικό και πολιτικό κόστος ενός τέτοιου σεναρίου, σημειώνοντας πως εάν προστεθούν και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του νομίσματος, η κατάσταση θα χειροτέρευε επιπλέον.

Αναφερόμενος μάλιστα στις επιπτώσεις για την Αυστρία, ο καγκελάριος τόνισε πως θα κόστιζε μέσα στον πρώτο χρόνο 11% του ΑΕΠ ή 32 δισεκατομμύρια ευρώ και θα απαιτούνταν πέντε χρόνια για μια ανάκαμψη της χώρας, ενώ η ανεργία (σ.σ. βρίσκεται στο 4%, είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ) θα αυξανόταν κατά 3,3% και οι θέσεις εργασίας θα μειώνονταν κατά 140.000.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: