Οι όροι της δανειακής σύμβασης, την τήρηση των οποίων επιβλέπει η τρόικα, περιλαμβάνουν περικοπές περριτών εξόδων του ελληνικού Δημοσίου. Το κράτος έχει αποφασίσει ότι πρέπει να γίνουν περικοπές και στον τομέα της Υγείας. Παρόλο που η συνήθης πρακτική λέει ότι αυτό σημαίνει λουκέτο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, το υπουργείο κάνει λόγο για συγχωνεύσεις. Εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΣΥ και συνδικαλιστές μιλώντας στο tvxs.gr δήλωσαν ότι ο εξορθολογισμός είναι απαραίτητος αλλά πάντα με γνώμωνα τα σωστά κριτήρια και με σωστό προγραμματισμό.
Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων σε περιοχές εκτός των Αθηνών, όπου λειτουργούν σε έναν άξονα πέντε χιλιομέτρων (Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι Κατεχάκη περίπου) 17 νοσοκομεία, μπορεί να σημάνει ακόμη και την αρχή του τέλους της δωρεάν υγείας και του ΕΣΥ, καθώς το κοινό της επαρχίας θα αναγκαστεί, στην περίπτωση που το πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, να απευθυνθεί σε ιδιωτικές κλινικές.
Από το υπουργείο Υγείας, με το οποίο επικοινώνησε το tvxs.gr, τονίζουν ότι «δεν θα κλείσουν νοσοκομεία, απλά θα συγχωνευτούν κάποια τμήματα και θα ενωποιηθούν κάποιες κλινικές». Ο στόχος του υπουργείου είναι να περικόψει κάποια έξοδα συγχωνεύοντας εκείνα τα τμήματα, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού αδυνατούν να κάνουν εφημερίες, όπως για παράδειγμα δυο γυναικολογικές κλινικές με δυο γυναικολόγους η κάθε μια, και άρα να μην γίνονται επιπλέον εφημερίες που δεν κρίνονται απαραίτητες και υπάρχει αδυναμία πληρωμής τους. Το ζήτημα των εφημεριών, που έχει προκύψει εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των μισθών, δημιουργήθηκε, επειδή ενώ είχε σχεδιαστεί το πρόγραμμα των εφημεριών για τα νοσοκομεία και είχε προβλεφθεί και προϋπολογισμός για αυτές, την περίοδο των εκλογών έγιναν πολύ περισσότερες εφημερίες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να καλυφθούν και οι επιπλέον μισθολογικά. Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πηγές του tvxs.gr, έχουν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πληρωθούν και αυτές, ενώ την ίδια στιγμή έχει αποσταλεί εντολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να είναι από εδώ και στο εξής πολύ αυστηροί στο θέμα των εφημεριών.
«Ο υπουργός το είχε δηλώσει αυτό. Είναι απαραίτητος ο εξορθλογισμός, και αυτό θα γίνει μέσω συγχωνεύσεων και όχι λουκέτων», μας τόνισαν από το υπουργείο. «Για παράδειγμα, μπορεί κάποια εγκαστάση να έχει γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια και να πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως», συμπλήρωσαν.
Προς συγχώνευση είναι τα νοσοκομεία που η πληρότητά τους κυμαίνεται σε ποσοστά μικρότερα του μέσου όρου (49% - Κυπαρισσίας έως 3% - Κρεστενών). Το tvxs.gr μίλησε με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου Λευκάδας, κ. Γιώργο Κούρτη, ο οποίος δήλωσε ότι «τα νούμερα πληρότητας των νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα υποκειμενικών καθαρά κριτηρίων αφού, για παράδειγμα το νοσοκομείο της Λευκάδας εκτός από την παθολογική κλινική που εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα στα υπόλοιπα τμήματα δεν υπάρχουν γιατροί για να εφημερεύουν κάθε ημέρα, καλούνται να συγκριθούν με νοσοκομεία της Αθήνας και να βγάλουν αποτελέσματα ετήσια με στοιχεία ενός μήνα μόνο». Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει η εξέταση των πραγμάτων να γίνεται και με κριτήρια εποχιακά και τοπικά. «Δεν είναι δυνατόν να ζητούν να κλείσει το νοσοκομείο της Λευκάδας και να γίνει Κέντρο Υγείας αστικού τύπου όταν απευθύνεται σε ένα κοινό 100.000 ατόμων το καλοκαίρι σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων». Το κοντινότερο νοσοκομείο στην Λευκάδα είναι αυτό στα Ιωάννινα το οποίο τον χειμώνα με την κακοκαιρία είναι στην καλύτερη περίπτωση δυο ώρες μακριά. «Θα είναι θέμα τύχης εάν θα επιβιώνει κάποιος με βαρύ περιστατικό», εξήγησε ο κ. Κούρτης.
Το νοσοκομείο της Λευκάδας βρίσκεται, όπως μας περιγράφει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, σε άθλια κατάσταση μετά από τον σεισμό του 2003. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επί θητείας του στο υπουργείο Υγείας το είχε χαρακτηρίσει «τριτοκοσμικό». Κανένα έργο συντήρησης δεν έχει γίνει καθώς από τότε η πολιτεία είχε υποσχεθεί την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. «Τώρα έρχονται και μας λένε ότι η Λευκάδα δεν χρειάζεται νοσοκομείο; Εμείς ζητάμε πλήρη στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να σταματήσει η υποβάθμιση του νοσοκομείου μας. Ο κόσμος του εξέλεξε να κυβερνήσουν. Εάν ο σκοπός τους είναι να κλείσουν το νοσοκομείο, τότε τι να πω! Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Το νοικοκύρεμα στην Υγεία είμαι ο πρώτος που το θέλω. Αλλά όχι με περικοπές από τον άρρωστο. Θέλουν να μπούνε ιδιώτες. Ιδιώτες σημαίνει ότι πρώτα θα πληρώνεις την σφουγγαρίστρια για να καθαρίσει το χώμα που φέρνεις με τα παπούτσια σου».
Ο Κώστας Μπαριώτας, ορθοπεδικός χειρούργος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που συνδικαλίζεται στον χώρο, δήλωσε στο tvxs.gr ότι «γενικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου βλέπουν αρνητικά κάθε μορφής συνένωση νοσοκομείων και κλινικών τμημάτων». Το κριτήριο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον κ. Μπαριώτα δεν έχει να κάνει με το ποιός θα ευχαριστηθεί ή ποιός θα δυσαρεστηθεί αλλά ξεκάθαρα με το τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αλλάξει. «Υπάρχουν δυο πλευρές. Η μια υποστηρίζει ότι η τρόικα θα καταστρέψει την υγεία και η άλλη ότι οι αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει καλύτερα το ΕΣΥ», εξηγεί ο Κώστας Μπαριώτας.
«Υπήρχε πριν τις εκλογές ένα σχέδιο κατ’ εντολή Λοβέρδου το οποίο προέβλεπε συγχωνεύσεις και σε μεταγενέστερο χρόνο κλείσιμο νοσοκομείων. Όμως κατά την γνώμη μου δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας προεκλογικών συμφερόντων γιατί οι περισσότερες αλλαγές έπρεπε να γίνουν στην Αθήνα, απ’ όπου εκλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος».
«Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα είναι ότι σε διάφορες περιοχές τόσο της Αθήνας, που σε έναν άξονα πέντε χιλιομέτρων, από τον Ευαγγελισμό ως την Σωτηρία στην Μεσογείων, έχει 17 νοσοκομεία (6.500 κλίνες), αλλά και της επαρχίας, όπως στο τρίγωνο Βέροια – Έδεσσα – Νάουσα ή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσης, υπάρχουν νοσοκομεία το ένα δίπλα στο άλλο τα οποία προσπαθούν να αναπτυχθούν αυτόνομα. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν όλα μαζί. Ακόμη και όταν είχαμε 12-13% του ΑΕΠ για την υγεία (δεύτεροι παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ)», συμπληρώνει ο κ. Μπαριώτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Αθήνα όπου υπάρχουν χιλιάδες κλίνες με τεράστιο κόστος ενώ στην επαρχία δεν είναι παντού έτσι. Εξάλλου, όπως μας εξήγησε, όταν έγινε το Αττικό για κάθε τμήμα που θα ανοίγει σε αυτό θα κλείνει ένα στο κέντρο. Απεναντίας όμως, αυτό δεν έγινε ποτέ και έτσι λειτουργούσε και το τμήμα στο κέντρο και στο Αττικό.
«Άσχετα με το τι λένε οι συνδικαλιστές για καταστροφή του ΕΣΥ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αν γίνουν όμως σπασμωδικά και χωρίς προγραμματισμό, επειδή τυχόν κάποιος ισχυρός πολιτικός θέλει κάτι άλλο, τότε ναι μπορεί να γίνουν τρομερά λάθη και να έχουμε καταστροφή του ΕΣΥ. Και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στην Ελλάδα καθώς σπανίως γίνεται κάτι με βάση ορθολογικές μελέτες», τόνισε ο κ. Μπαριώτας.
TVXS.GR
ΠΡΕΖΑ TV
5-8-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου