Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2012

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ


Το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του σε Βερολίνο και Παρίσι (στις 24 και 25 Αυγούστου) και τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να παρουσιαστεί στις δύο κρίσιμες συναντήσεις με ανοιχτά χαρτιά και, σε αντίθεση με τη γραμμή που ακολουθήθηκε κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, τον περασμένο μήνα, στην ατζέντα της ευρωπαϊκής περιοδείας του θα βάλει και το θέμα της παράτασης στον χρόνο εφαρμογής της δανειακής σύμβασης.

«Η επιμήκυνση δεν προβάλλεται ως αίτημα, αλλά ως αναγκαιότητα», είναι το μήνυμα που μεταφέρεται από τις ίδιες πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει ότι θα προκύψουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά ευελπιστεί ότι Βερολίνο και Παρίσι θα εκπέμψουν - σε επίπεδο κορυφής - σήμα πως το θέμα μπορεί προσεχώς να εξεταστεί θετικά. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι από τη στιγμή και μόνον που θα προβληθεί μέσα από τις επίσημες συζητήσεις η προοπτική της επιμήκυνσης, η θέση της χώρας θα ισχυροποιηθεί και θα μπει φρένο στα συνεχιζόμενα σενάρια περί ελληνικής αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ.

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. «Σε Βερολίνο και Παρίσι θα γίνουν συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Με τους εκπροσώπους της τρόικας οι διαβουλεύσεις περιορίζονται σε ένα τεχνοκρατικό πεδίο και, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι αυτοί αρμόδιοι να εξετάσουν τέτοιου είδους αλλαγές. Τον περασμένο μήνα εκείνο που ενδιέφερε πρωτίστως την τρόικα ήταν να καταγράψει το σχέδιο της νέας κυβέρνησης σχετικά με την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας τη δική τους εξήγηση για το ότι το θέμα της επιμήκυνσης δεν ετέθη στις επαφές του Ιουλίου. Τονίζουν δε, ότι στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου σχεδιάζεται επίσκεψη του κ. Σαμαρά ίσως και πριν τη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με ειλημμένες αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ θα έχει στα χέρια του κι ένα καθαρό δείγμα γραφής για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και της μείωσης του δημόσιου τομέα. Πρώτος παραλήπτης αυτού του σχεδίου, άλλωστε, θα είναι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Σαμαρά στις 22 Αυγούστου και θα λειτουργήσει ως προπομπός, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, των συζητήσεων σε Βερολίνο και Παρίσι.
Ο υπό σχεδιασμό διπλωματικός μαραθώνιος του Πρωθυπουργού έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει ακόμη συναντήσεις με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, καθώς και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για μετάβαση τις επόμενες εβδομάδες του κ. Σαμαρά σε Ρώμη και Μαδρίτη, αλλά και στην Ουάσιγκτον, εάν ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν γι' αυτό το ταξίδι, λόγω της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Ρεπορτάζ: Διονύσης Νασόπουλος
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2012

1 σχόλιο:

71nasta είπε...

ναι πολυ θα θελε μια επιμηκυνση του πεους του αλλα οταν γεννιεσαι ευνουχος αυτο δε διορθωνεται..