Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2012

ΝΕΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Πλήρη «φάκελο» με νέο χρονοδιάγραμμα και ποσοτικούς στόχους για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να τεθεί υπόψη της τρόικας.
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν εντός του 2012 σημαντικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων, να καθορισθούν οι όροι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να ολοκληρωθεί η προεργασία για να μπορούν να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών, όπως ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ κ.ά.

Το μεγάλο «βάρος» του προγράμματος θα πέσει εντός του 2013, σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς φέτος τα χρονικά περιθώρια λόγω και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που πάγωσαν τις διαδικασίες είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Οπως προσθέτει, στο θέμα των ΕΛ.ΤΑ. δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, η πώληση της εταιρείας έχει τεθεί από την αρχή στο πρόγραμμα και το Δημόσιο έδωσε εντολή στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να δρομολογήσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Σε μεταγενέστερη φάση θα περάσουν στο Ταμείο και οι μετοχές των ΕΛ.ΤΑ. που κατέχει το Δημόσιο.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως για τα ΕΛ.ΤΑ. αρχικά προβλεπόταν η πώληση του 40% της εταιρείας, όμως η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να διατεθεί το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει η διάθεση των Κρατικών Λαχείων και του IBC, αποκρατικοποιήσεις που θεωρούνται ώριμες στην παρούσα φάση, και ότι «θα αποτελέσει αναμφισβήτητα επιτυχία αν ολοκληρώσουμε εντός του έτους και την πώληση της ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, για την οποία ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Στην επικαιροποίηση του «φακέλου» βασικό άξονα θα αποτελέσουν 28 περιουσιακά στοιχεία, η αξιοποίηση των οποίων είτε ήδη «τρέχει» ή είναι εφικτό να προωθηθεί εντός του 2013.
Ανάμεσα στα 28 projects είναι έξι των οποίων οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, εννέα που είναι έτοιμα και άλλα δεκατρία που μπορούν να προετοιμαστούν για να ενεργοποιηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Η ομάδα
Στην ομάδα των έξι συγκαταλέγονται τα Κρατικά Λαχεία, το IBC, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων στο Ελληνικό, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και της Αφάντου Ρόδου. Στην ομάδα των εννέα που είναι έτοιμα να «τρέξουν» είναι 28 ακίνητα του Δημοσίου, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛ.ΤΑ., η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ και η Εγνατία Οδός, ενώ μεταξύ των υπολοίπων 13 βρίσκονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και τα λιμάνια της χώρας.
Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν έχει τίποτα να πει η Χρυσή Αυγή;