Τρίτη, Αυγούστου 21, 2012

ΣΤΑΧΤΗ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ-ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΜΕ Α.Π.Ε ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ;;;


ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ
Βιβλική είναι η καταστροφή στη Χίο έπειτα από τρεις ημέρες ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς που έχει κάψει περισσότερα από 70.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ έχει αφανίσει και περίπου τα μισά σχεδόν μαστιχόδεντρα του νησιού.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι δεν κόπασαν ούτε χθες, προκάλεσαν για ακόμα μία ημέρα ανυπέρβλητες δυσκολίες στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Τα εναέρια μέσα, εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, έμειναν καθηλωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε πιο απάνεμες περιοχές για να ανεφοδιαστούν με νερό καθυστερώντας σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.

Αλλά και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 300 άτομα, έχασαν μεγάλο μέρος από τη δύναμη πυρός τους, καθώς ήταν υποχρεωμένες να επιχειρήσουν σε εξαιρετικά δύσβατες δασικές περιοχές με αντίπαλο τη συνεχώς εναλλασσόμενη φορά του ανέμου.Η χθεσινή μέρα, ωστόσο, είχε και κάποιες καλές ειδήσεις για τους κατοίκους του νησιού. Η πιο σημαντική ήταν ότι οι φλόγες απομακρύνθηκαν από τις παρυφές των χωριών και οι κάτοικοι κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Επιπλέον, οι εστίες στο νότιο τμήμα του νησιού τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο και οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο κάποιες αναζωπυρώσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην κεντρική και βόρεια Χίο και στις περιοχές Ανάβατος, Ελίντα, Μετόχι, Αυγώνυμα και Σιδηρούντα όπου καίγονται μεγάλες δασικές εκτάσεις. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ιστορικός οικισμός του Ανάβατου, ο οποίος αποκαλείται και «Μυστράς του Αιγαίου», δεν κινδυνεύει από τις φλόγες.Ετσι, βασικό μέλημα της πυροσβεστικής είναι πλέον η σωτηρία των μαστιχόδεντρων που κινδυνεύουν με ολοκληρωτικό αφανισμό, απειλώντας με οικονομική καταστροφή χιλιάδες κατοίκους του νησιού.
«Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα με την κατάσβεση στην κεντρική Χίο. Η περιοχή είναι δασώδης και δεν μπορεί να φτάσει εύκολα η πυροσβεστική.
Ούτε τα αεροπλάνα μπορούν να κάνουν πτήσεις λόγω του αέρα που αλλάζει συνεχώς διεύθυνση. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα χωριά και τις τουριστικές περιοχές του νησιού» λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
Χωρίς αντιπυρικές ζώνες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Αυγωνύμων Κώστας Δροσινός επαναφέρει το πρόβλημα της έλλειψης αντιπυρικών ζωνών στο νησί και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους προσπαθώντας οι ίδιοι να τις φτιάξουν έστω και την τελευταία στιγμή.
«Η περιοχή που καίγεται είναι δύσβατη. Είναι ακατόρθωτο να περάσει η πυροσβεστική από εκεί. Εχουν πάει οχήματα και εθελοντές με αλυσοπρίονα για να κόψουν δέντρα και να ανοίξουν τον δρόμο για τα οχήματα και τους άνδρες της πυροσβεστικής. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή η δασική υπηρεσία δεν μας άφηνε να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες και μας απειλούσε με πρόστιμα» επισημαίνει.
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Εκτιμήσεις για απώλειες 4 ή και 5 εκατ. ευρώ
Τεράστια αναμένεται να είναι η ζημιά για τους παραγωγούς της μαστίχας Χίου σε μία περίοδο μάλιστα στην οποία η οικονομία της χώρας χρειάζεται όσο τίποτα άλλο έσοδα από τις εξαγωγές υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.
Μόνο η κατάσβεση της φωτιάς θα αποκαλύψει την έκταση της καταστροφής, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια του 30% - 50% των μαστιχόδεντρων που υπάρχουν στη Χίο. Ακόμα κι αν οι ζημιές μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, υπολογίζεται ότι οι οικονομικές απώλειες θα είναι της τάξης των τεσσάρων ή και πέντε εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο αφού η αγορά της μαστίχας φέρνει στο νησί έσοδα της τάξης των 12 εκατομμυρίων ετησίως.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Ευθύμης Μονίαρος μιλάει στο «Εθνος» για «μεγάλη καταστροφή, το μέγεθος της οποίας δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί ακόμα». Οπως εξηγεί, «στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών συμμετέχουν 20 συνεταιρισμοί. Οι 11 έχουν υποστεί ήδη μικρές ή μεγάλες ζημιές, ενώ ένας έχει χάσει το 100% της παραγωγής του. Αυτοί οι 11 συνεταιρισμοί παράγουν το 53% της μαστίχας η οποία, πρέπει να σημειώσουμε, εξάγεται σε ποσοστό 80%».
Το χειρότερο είναι, σημειώνει ο κ. Μονίαρος, ότι οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια, αφού χρειάζεται καιρός μέχρι να φτάσει η παραγωγή των μαστιχόδεντρων στο επιθυμητό σημείο. «Αν είχαμε μια καταρρακτώδη βροχή, θα καταστρεφόταν η φετινή παραγωγή. Τώρα που έχουν καεί τα δέντρα, χρειάζεται περίπου μια δεκαετία για να φτάσουν ξανά στα ίδια επίπεδα» λέει.
Στέλιος Βογιατζάκης
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: