Η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα ακόμη και των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, που, παρά την κινητικότητα από πλευράς ΕΚΤ και Βρυξελλών, βλέπουν τους δείκτες παραγωγικότητάς τους να συρρικνώνονται μήνα με τον μήνα.
Μετά την Ιταλία, και η Ισπανία ανακοίνωσε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της και δη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Η ισπανική στατιστική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, που δείχνουν μια μείωση παραγωγής της τάξης του 6,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ ολόκληρη η οικονομία της χώρας έχει παραμείνει στάσιμη από τον Φεβρουάριο της προηγούμενης χρονιάς. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Μαδρίτη σφίγγει το ζωνάρι και λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και εντείνεται η φημολογία περί υπαγωγής συνολικά της Ισπανίας σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Χθες τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων του ισπανικού Δημοσίου επέστρεψαν και πάλι πάνω από το όριο επιφυλακής, δηλαδή το 7%, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς τη Μαδρίτη να ζητήσει επισήμως οικονομική βοήθεια από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής, εφόσον εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου που πρόκειται να υποβάλει εντός των προσεχών εβδομάδων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πιθανότητα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μαδρίτη δεν έχει καν υποβάλει το σχετικό αίτημα για τη στήριξη των τραπεζών της, κάτι το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Με βάση τη συμφωνία της 20ής Ιουνίου, υπάρχει ένα πρώτο πακέτο 30 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εντός του καλοκαιριού για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, εφόσον υπάρχει επείγουσα ανάγκη. «Δεν υπάρχει αίτημα από την Τράπεζα της Ισπανίας για την ενεργοποίηση αυτού του όρου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.
Η Γαλλία δεν βρίσκεται στην ίδια δεινή θέση όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ωστόσο και εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μικρή ύφεση. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την εικόνα απαισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων, ενώ οι προβλέψεις της γαλλικής κεντρικής τράπεζας για το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο αποτυπώνουν μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1%.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, σηματοδοτεί ότι αρχίζουν τα... όργανα και για το Παρίσι, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που μέχρι το τέλος του Ιουνίου προέβλεπε μια απειροελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% και υποχρεώθηκε να διορθώσει χθες τις εκτιμήσεις της προς το χειρότερο.
Εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο παίζει η αδυναμία των υπόλοιπων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης να εισάγουν γαλλικά προϊόντα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη του γαλλικού ΑΕΠ θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
9-8-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου