Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΦΠΑ


Το όργιο φοροδιαφυγής στην αγορά με τον ΦΠΑ αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία δύο στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν έχουν αποδώσει τον φόρο στο Δημόσιο.
Την ίδια ώρα καταγράφεται έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο κατά 3 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο λόγω της αδυναμίας των φορολογούμενων να πληρώσουν τον φουσκωμένο φόρο εισοδήματος.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι δύο στους δέκα επιτηδευματίες «ξεχνούν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν τον φόρο στο Δημόσιο. Από αρχή του έτους θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί συνολικά 3.970.253 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εμπρόθεσμα υποβλήθηκαν 3.108.320 δηλώσεις, ενώ 844.177 δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στους επιτηδευματίες.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο οι οφειλές αντί να μειώνονται διογκώνονται. Μόνο μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 6,871 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ποσό-ρεκόρ των 48,884 δισ. ευρώ.
Η αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ των χρεών μόνο τον Αύγουστο αποδίδεται στην οικονομική στενότητα των φορολογουμένων που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους φόρους που περιλαμβάνονται στα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ετοιμάζει νέα ευνοϊκή ρύθμιση. Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας ρύθμισης δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ τον μήνα.
Διαρκής ρύθμιση
Επίσης δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, ενώ η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Αυτό σημαίνει ότι οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις. Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 48 δόσεων, ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα τεσσάρων ετών.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχαν διαμορφωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου στα 50,6 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο περιορίζεται στα 48,88 δισ. ευρώ καθώς εξοφλήθηκαν χρέη ύψους 1,39 δισ. ευρώ και διαγράφηκαν ακόμη 338 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το τέλος του τρέχοντος έτους είναι να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ από τις ανεξόφλητες φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευθεί μέχρι το τέλος του 2011 και ανέρχονταν στα 44,89 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ως το τέλος Ιουνίου έπρεπε να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον το 20% των νέων χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια του 2012 και άλλο ένα 20% στο τέλος του έτους.
Οι έλεγχοι
Στο πεδίο των φορολογικών ελέγχων, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι, ύστερα από 71 πλήρεις ελέγχους σε μεγάλους φορολογουμένους (μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία), το πρώτο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς οι φόροι και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν ανήλθαν στα 51 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Παράλληλα, ύστερα από 297 προσωρινούς ελέγχους σε μεγάλους φορολογουμένους επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν συνολικά φόροι και πρόστιμα ύψους 66,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 416 έλεγχοι σε φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα απέδωσαν συνολικά 14,1 εκατ. ευρώ από επιβληθέντες φόρους και πρόστιμα.
Μαρία Βουργάνα
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: