Σάββατο, Σεπτεμβρίου 29, 2012

ΑΡΕΤΗ ΠΡΟΣ ΆΚΗ: «ΣΠΑΣΕ» ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΟΥ


Άνοιξε  σήμερα ο κύκλος των συμπληρωματικών απολογιών για την υπόθεση της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος με φερόμενο ως πρωταγωνιστή τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. 


Το κατώφλι του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, πέρασε πρώτος ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος απολογήθηκε για περίπου δυο ώρες.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ρωτήθηκε από τον ανακριτή, για το ρόλο προσώπων που εμπλέκονται στις δυο υποθέσεις που ερευνά η δικαιοσύνη και αφορούν τα γερμανικά υποβρύχια και  τα TOR -M1. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Ζήγρας ρωτήθηκε για το ρόλο του Γιάννη Σμπώκου στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συμπληρωματική απολογία στον ανακριτή ο Νίκος Ζήγρας είχε υποστηρίξει ότι ο Γιάννης Σμπώκος μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν οι τελικοί αποδέχτες του μαύρου χρήματος. Μάλιστα για τον Γιάννη Σμπώκο είχε αναφέρει πως ήταν ένα από τα πρόσωπα που κουβαλούσε χρήμα με βαλίτσες. 

Την πόρτα του ανακριτή αμέσως μετά, για συμπληρωματικές εξηγήσεις, πέρασε η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλο κατέθεσε υπόμνημα στον ανακριτή και επιφυλάχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του στο μέλλον. Σήμερα, λόγω σωματικής και ψυχολογική κόπωσης, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στις ερωτήσεις του κυρίου Μαλλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο υπόμνημα της  υποστηρίζει ότι τα δύο ακίνητα επί της οδού  Κεφαλληνίας για τα οποία κλήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά αποκτηθήκαν από την ίδια με νόμιμο τρόπο. Επίσης στο υπόμνημά της, επικαλείται τις φολορογικές της δηλώσεις, απο τις οποίες υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται ότι το κόστος αγοράς των δύο ακινήτων υπερκαλύφθηκε απο τα νόμιμα εισοδήματά της. 

Μετά το πέρας της απολογίας της, ο δικηγόρος της Μ. Δημητρακόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε πως επισκέφτηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή και του ζήτηση να μιλήσουν. Η δήλωση του έχει ως εξής:  «Η κόρη και τα εγγόνια του Άκη Τσοχατζόπουλου αργοσβήνουν μέρα με την ημέρα. Επισκέφθηκα τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή και του ζήτησα να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει. Είναι μεγάλο λάθος να ανέβει στο πολιτικό ικρίωμα μόνος τους». 

Τη συμπληρωματική του απολογία ολοκλήρωσε λίγο πριν τις 18.00 και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες του ακινήτου επί της Δεινοκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ανέφερε ότι δεν ήταν έμπιστος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ούτε πολιτικός του φίλος αλλά ούτε και αντιλήφθηκε ότι πίσω απο τις αγοραπωλησίες του ακινήτου υπήρχε ίχνος ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Φέρεται ακόμα να ανέφερε ότι ο ίδιος λειτούργησε νόμιμα.

Αυτή την ώρα απολογείται η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. 

Όλοι έχουν κριθεί είναι  προσωρινά κρατούμενοι στον Κορυδαλλό και αντιμετωπίζουν το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Αύριο Κυριακή συμπληρωματικές απολογίες αναμένεται να δώσουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη και ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη Γιώργος Σαχπατζίδης. Μετά την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών απολογιών των επτά κατηγορουμένων, που κρατούνται προσωρινά, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν πέντε νέα πρόσωπα που έχουν κληθεί από τον κ. Μαλλή με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ποιοι ακολουθούν

Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε αναμένεται να απολογηθεί στις 5 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γιάννης Σμπώκος – το όνομα του οποίου αναφέρεται σε δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν στο γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου – είναι υπόλογος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 80 εκατ. ευρώ ποσό που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχεται από μίζες για τα εξοπλιστικά.

Στις 8 Οκτωβρίου αναμένεται να απολογηθούν, επίσης για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ιανός» Νίκος Καρατζάς, ο συνταξιούχος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Φώτης Αρβανίτης και ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος. Συνολικά τα πέντε νέα πρόσωπα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους, φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, με εμβάσματα  που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 57 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικές απολογίες θα ληφθούν και τους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους στην  υπόθεση οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με όρους μετά τις αρχικές απολογίες τους στον ανακριτή, τον περασμένο Απρίλιο.
Βασιλική Κόκκαλη
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: