Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2012

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ-ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ-ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Μετά την απόφαση της Credit Agricole, της Societe Genelare και της Millennium να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, οι δύο Κυπριακές τράπεζες Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν την στρατηγική τους και να κινηθούν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση.


Για την ακρίβεια ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρή, πλαισιωμένος από Γενικούς Διευθυντές του Συγκροτήματος, σε προγραμματισμένη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με στελέχη της Τράπεζας στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Τράπεζας από την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μένουμε Ελλάδα» και πρόσθεσε «η παραμονή μας στην χώρα αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς η Ελλάδα είναι ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης της Τράπεζας Κύπρου». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι καινούργιες χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβάλλουν κινήσεις προσαρμογής που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της Τράπεζας στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και η ηγεσία της Λαϊκής (μητρική της Marfin Popular Bank) η οποία έχει επίσης ξεκαθαρισει ότι μένει στην Ελλάδα. Οι δυο  κυπριακές τράπεζες όπως άλλωστε και οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις εξορθολογισμου των δαπανών τους.
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται πάντως οι ξένες τράπεζες στην Ελλάδα. Η Credit Agricole αναμένεται να αποφασίσει σε λίγες ημέρες σε ποια από τις 3 μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank) θα πουλήσει την Εμπορική, η Societe Generale ήδη έχει κλείσει συμφωνία να μεταβιβάσει την Geniki Bank στον όμιλο Σαλλα.

Επιπρόσθετα και η Millennium bank έχει προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο στην προσπάθεια της να πουλήσει την θυγατρική της στην Αθήνα. Τις προηγούμενες ημέρες ο σύμβουλος της πορτογαλικής τράπεζας Citigroup ενημέρωσε κάποιους έλληνες επιχειρηματίες για τις προθέσεις της διοίκησης στην Λισσαβόνα. Έτσι οι άνθρωποι του συμβούλου ενημέρωσαν:
τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά ότι η τράπεζα πωλείται. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν ο άνθρωπος που πριν από λίγα χρόνια κατείχε το 50% των μετόχων των Millennium (πρώην Nova Bank) που όμως στην συνέχεια πούλησε στους Πορτογάλους.
Ο σύμβουλος των Πορτογάλων ενημέρωσε ακόμα και τον Ανδρέα Βγενοπουλο της MIG. O κ. Βγενόπουλος μετά την υπόθεση της Λαϊκής βρίσκεται εκτός της τραπεζικής σκακιέρας. Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι θα τον ενδιέφερε η υπόθεση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (θυγατρική της Λαϊκής) εν τούτοις δεν έχει προχωρήσει ακόμα κάτι.
Η Citi έχει ενημερώσει και το πρώην αφεντικό της Εθνικής Απόστολο Ταμβακάκη για τον οποίο η φημολογία επιμένει ότι εργάζεται για λογαριασμό εφοπλιστικών κεφαλαίων. Μαζί με τον κ. Ταμβακάκη φαίνεται να “συγχρωτίζεται” και ο τέως υποδιοικητής της ΕΤΕ  Άνθιμος Θωμόπουλος.
Γιώργος Δημητρομανωλάκης
θεμα
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: