Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2012

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΓΑΔΘ


Κείμενο από κρατούμενους
στα κελιά της Γ.Α.Δ.Θ.
(Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από κάποιους κρατούμενους στα κελιά της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης θεσσαλονίκης τις ημέρες όπου οι σύντροφοι από την κατάληψη Δέλτα βρίσκονταν έγκλειστοι στο αστυνομικό μέγαρο.)
Βρισκόμενοι στα κελιά της ΓΑΔΘ αποφασίσαμε να γράψουμε ένα κείμενο σχετικά με τις συνθήκες κράτησης μας.
Αρχικά να τονίσουμε ότι αν και τα κελιά της αστυνομικής διεύθυνσης προορίζονται για προσωρινή κράτηση πολλοί από εμάς βρισκόμαστε εδώ μέσα μέχρι και 8 μήνες, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε άλλες φυλακές. Ο αριθμός των κρατουμένων αυτή την στιγμή έχει φτάσει τους 85. Στους ανθρώπους αυτούς συγκαταλέγονται από άτομα με μικρές ποινές έως και ισοβήτες, άνθρωποι που απλά πετάχτηκαν σε ένα κλουβί.


Όπως σε όλες τις φυλακές έτσι και εδώ το καθεστώς κράτησης είναι απάνθρωπο και άκρως κατασταλτικό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε κελιά ενός ατόμου, μεγέθους 8τ.μ. στιβαζόμαστε τρεία ή πολλές φορές περισσότερα άτομα. Βρισκόμαστε σ' έναν κλειστό χώρο με ελάχιστο φως που δεν αερίζεται σχεδόν καθόλου. Τσιμεντένια και βρώμικα “κρεβάτια” για όποιους είναι τυχεροί καθώς οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα αφού οι υποδομές των συγκεκριμένων κελιών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.

Το φαγητό μας είναι λίγο καλύτερο από ζωοτροφή (μας σερβίρουν περισεύματα και μπαγιάτικο φαγητό). Όσοι από εμάς δεν έχουν την οικονομική άνεση είναι εξαναγκασμένοι να τρέφονται με αυτή τη σάπια τροφή.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρώτες βοήθειες εννοείται πως δεν υπάρχουν. Τα κωπρόσκυλα της Ελλας μεταφέρουν εδώ ανθρώπους με αναπηρίες οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης περίθαλψης.

Οι “επισκέψεις” μας στις τουαλέτες είναι επιβλεπόμενες καθώς χρειάζεται να καλέσουμε κάποιον ανθρωποφύλακα για ν' ανοίξει αφού δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές. Οι τουαλέτες είναι κοινές για άνδρες και γυναίκες, είναι μόνον 6 και φυσικά βρώμικες, ενώ δεν μας παρέχεται ούτε καν χαρτί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ελέγχου και περιορισμού απαγορεύεται οι συγγενείς μας να μας περάσουν τρόφιμα ή τσιγάρα.

Η καθημερινότητα μας εδώ μέσα περιορίζεται στο να βλέπουμε τις μάπες των μπάτσων και τα ντουβάρια των κελιών μας. Δεν υπάρχει τίποτα έδω που να κάνει το περιβάλλον πιο βιώσιμο. Βρισκόμαστε απομονωμένοι από τα ενδιαφέροντα μας και τον έξω κόσμο ενώ δεν μας επιτρέπεται ούτε ο καν προαυλισμός.

Επειδή όμως το γεγονός πως είμαστε κρατούμενοι δεν σημαίνει πως δεν έχουμε το δικαίωμα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, απαιτούμε καλύτερες συνθήκες κράτησης και όσο το δυνατόν συντομότερες μεταγωγές μας σε κανονικές φυλακές.

Αυτές τις μέρες μεταφέρθηκαν στα κελία της γαδθ 10 πολιτικοί κρατούμενοι οι οποίοι συνελήφθησαν στον χώρο της κατάληψης Δέλτα, κατηγορούμενοι για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Αυτό συνεπάγεται την καταστολή τόσο της ίδιας της κατάληψης Δέλτα όσο και ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου που αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, πράγματα που επιζητάμε και εμείς μιας που τα στερούμαστε μέσα στις φυλακές.



Οι κρατούμενοι στα κολαστήρια της ΓΑΔΘ
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1423259
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2012

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελλαδιστάν μια υπέροχη τριτοκοσμική χώρα

Ανώνυμος είπε...

όσοι παρανομούν δυστυχώς επέλεξαν να κλειστούν σε κλουβί κάποια στιγμή αν συλληφθούν. Η κάθε χώρα διαθέτει το σωφρονιστικό σύστημα που της επιτρέπει το βαλάντιο της, οι εδώ καρκινοπαθείς δεν έχουν φάρμακα

Ανώνυμος είπε...

4.36 Η τιμωρια πρεπει να ειναι αναλογη του εγκλξματος. Τα βασανηστηρια απαγορευονται απο τη συνθηκη της Γενευης, και οι συνθηκες κρατησεις και ο χρονος διαμονης στα κρατητρια, αποτελει βασανηστηριο.