Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2012

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ


Της Φανής Σοβιτσλή
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες τόνοι σκουπιδιών να παραμένουν, προς το παρόν, στα απορριμματοφόρα, ενώ η αντιπεριφέρεια προσανατολίζεται να δώσει το πράσινο φως για την απόθεση των σκουπιδιών στο χώρο ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Παλαιόκαστρο.
Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Σέρρες έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους δήμους, καθώς οι ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν στο νομό έκλεισαν, υπό την απειλή της επιβολής προστίμων, ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου όπου κατέληγαν τους τελευταίους μήνες σκουπίδια από διάφορες περιοχές, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά -λόγω απένταξης του έργου- η επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών, που αναμενόταν να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, των δημάρχων της περιφερειακής ενότητας, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της διαχειριστικής αρχής. Όπως έγινε γνωστό, η περιφέρεια προσανατολίζεται να εγκρίνει την αδειοδότηση της λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) στο Παλαιόκαστρο, ώστε να δέχεται τα αστικά στερεά απορρίμματα των Σερρών.
Η απόφαση αυτή βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους δημάρχους του νομού Σερρών, ωστόσο αντίθετοι δηλώνουν η διοίκηση του δήμου και κάτοικοι της Ηράκλειας, στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκεται ο ΧΥΤΥ του Παλαιοκάστρου, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί ο συγκεκριμένος χώρος σε χωματερή.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗ ΚΕΡΚΙΝΗ
Τον κίνδυνο των πλημμυρών αντιμετωπίζουν, ενόψει του χειμώνα, περιοχές συνολικής έκτασης 100.000 στρεμμάτων που βρίσκεται στον κάμπο γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη. Στην περιοχή αυτή πριν από δύο χρόνια έσπασαν τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στη λίμνη, ασταθούς εδάφους, χωματοληψιών και καταστροφής των αναχωμάτων, λόγω αυθαιρεσιών κατοίκων και επίδοξων ψαράδων.
Η κατάσταση εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του κ. Μωυσιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται η υπογραφή σύμβασης έργου προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ που δημοπρατήθηκε και προβλέπει την επισκευή των αναχωμάτων που είχαν σπάσει στον άνω ρου του Στρυμόνα και τη δημιουργία λεκανών προστασίας για τη συγκέντρωση των φερτών υλικών.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: