Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2012

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ, ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΔΗΜ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ


Μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, τη Δευτέρα.


Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «αποχαιρετιστήρια και συγκινητική» επειδή ήταν η τελευταία τους πριν την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας του στο προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δήλωσε, επίσης, ότι «κοινή εκτίμηση» και των δυο είναι ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρόλο που έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο στη διάρκεια των διαφόρων γύρων των συνομιλιών, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη».

Ο πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε ότι «μάλλον, δεν υπάρχει προοπτική μέχρι τις προεδρικές εκλογές να υπάρξει στροφή και σοβαρή πρόοδος. Γι' αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν οι συνομιλίες στη ζωή, μέσω τεχνικών επιτροπών».

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ευχαρίστησε θερμά τον ΓΓ του ΟΗΕ για «το αδιάπτωτο προσωπικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, την ώρα που πολλές πυρκαγιές μαίνονταν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως και στη δική μας περιοχή».

«Διαπίστωσα» είπε ο κ. Χριστόφιας «μία φιλία και υποσχέθηκα στο Γενικό Γραμματέα ότι και μετά τις προεδρικές εκλογές, ως πολιτικό πρόσωπο, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση της Κύπρου, την ειρήνη στο νησί, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία αδελφικών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε μια επανενωμένη ειρηνική Κύπρο».

Σε ερώτηση, αν είναι ενημερωμένος ο ΓΓ του ΟΗΕ για το έγγραφο που προτίθεται να ετοιμάσει ο ειδικός του σύμβουλος κ. Ντάουνερ για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Χριστόφιας είπε: 

«Η περαιτέρω αναμόχλευση αυτού του θέματος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, νοουμένου ότι κάποιοι φοβούνται να ακούσουν ότι υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Ασφαλώς, φυσιολογικά θα καταγράψουν τα Ηνωμένα Έθνη τι έχει και τι δεν έχει επιτευχθεί, στη διάρκεια των προσπαθειών πέντε ολόκληρων χρόνων, προ πάντων των δύο πρώτων χρόνων των συνομιλιών μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ. Απ' εκεί και πέρα η αναμόχλευση τίποτε καλό δεν μπορεί να προσφέρει».

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε κάποια μνεία για το αν το «τέλος του δρόμου» θα βρίσκεται στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε: 

«Ο Γενικός Γραμματέας δεν μίλησε για κανένα τέλος του δρόμου. Είναι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές θα ανανεώσει τις προσπάθειές του για συνολική λύση του προβλήματος. Εάν πράγματι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία -η κατοχική δύναμη- ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό, θα έχουμε λύση στηριγμένη στις αρχές και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Αν τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν δείξουν ενδιαφέρουν και καλή θέληση, τι να μας κάνει ο Γενικός Γραμματέας;».

Από την πλευρά του ΟΗΕ, σε σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση, αναφέρεται: «Έκαναν ανασκόπηση της διαδικασίας μέχρι σήμερα, για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και αντάλλαξαν απόψεις για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Στα θέματα που καλύφθηκαν συμπεριλαμβάνονται το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και η συμβολή της UNFICYP. Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα μέρη και άλλους σημαντικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας» και ότι «αντάλλαξαν απόψεις και για τις περιφερειακές προκλήσεις».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Democracy and freedom on death row islam is coming.