Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2012

ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΧΩΝΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ...



Πόσα λεφτά έκλεψαν από το δικό σου ταμείο
Στον πλήρη ακρωτηριασµό των Ασφαλιστικών Ταµείων οδήγησε τελικά, σύµφωνα µε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το χαρακτηρισµένο ως «µοναδική ευκαιρία» για την Ελλάδα, κούρεµα των ελληνικών οµολόγων πριν από ένα εξάµηνο.
Το περιβόητο PSI, που «επέτυχαν» για εµάς οι Ευρωπαίοι εταίροι σε συνεργασία µε τους διεθνείς τραπεζίτες και υλοποίησε µε… εξαιρετική µαεστρία η τρικοµµατική κυβέρνηση Παπαδήµου και ο τότε υπουργός Οικονοµικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέφερε βαρύτατο πλήγµα στα διαθέσιµα των Ταµείων, όπως προέκυψε έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.
Η «δαιµόνια» υλοποίηση του εν λόγω προγράµµατος είχε ως εξής. Πριν από το PSI, αγοράστηκαν µε τα χρήµατα των Ταµείων που βρίσκονταν, λόγω νόµου, κατατεθηµένα στην ΤτΕ και χωρίς να ερωτηθούν οι διοικήσεις τους, ελληνικά οµόλογα που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Και µάλιστα στην ονοµαστική τους αξία, όχι στην τρέχουσα που µετά βίας ξεπερνούσε το 20% – 30% της ονοµαστικής. Και δεν φτάνει το γεγονός ότι αγοράστηκαν σωρηδόν όλα τα «άχρηστα χαρτιά» από τα χέρια των ξένων επενδυτών, αλλά επιπλέον όλα είχαν ολοκληρωθεί λίγες ηµέρες πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία για το «κούρεµα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΣΑΜΑΡΟ-ΜΠΕΝΑΚΗ∆ΕΣ: Μια οικογένεια ελέγχει την αγορά φυτοφαρµάκων (180 εκατ.€)
Η ιστορία ξεκινά το 1929. Με το νόµο 4160, ο Υπ. Γεωργίας της Ελλάδας συνήψε σύµβαση µε τον Εµµανουήλ Μπενάκη προκειµένου να ιδρυθεί το Νοµικό Πρόσωπο ∆ηµοσίου ∆ικαίου (ΝΠ∆∆) µε την επωνυµία «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο»…
… που σκοπό είχε την έρευνα επί φυτοπαθολογικών θεµάτων και την πρόληψη ασθενειών των φυτών.
Ο Μπενάκης προικοδότησε το νέο ίδρυµα µε γη και ρευστό και συµφώνησε µε τον τότε Υπουργό το νέο ινστιτούτο να διοικείται πάντα από µέλη της οικογένειάς του. Συγκεκριµένα αποφασίστηκε το Μπενάκειο να διοικείται από τριµελή επιτροπή (τον ∆ιευθυντή του ινστιτούτου και δύο µέλη της οικογένειας Μπενάκη). Αν ο ∆ιευθυντής δεν είναι υπάλληλος του Υπουργείου (καλή ώρα σαν σήµερα), η διοικητική επιτροπή γίνεται πενταµελής. Ενας ο ∆ιευθυντής, ένας αντιπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας και τρία µέλη της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή… κουµάντο στο ινστιτούτο κάνει η οικογένεια Μπενάκη. Κατανοητό;

∆εν θα αναφερθούµε αναλυτικά στην προίκα που έδωσε τότε ο δωρητής στο νεοσύστατο ίδρυµα (οικόπεδο µε εγκαταστάσεις και λίρες Αγγλίας) ούτε στις απαλλαγές τελών (όλων, ακόµη και χαρτοσήµων) που κέρδισε µε το νόµο το ινστιτούτο. Μόνο θα ταξιδέψουµε στο χρόνο και θα πάµε στο 1977.

Στις 7 Οκτωβρίου δηµοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόµος 721/1977 «περί εγκρίσεως κυκλοφορίας και ελέγχου των γεωργικών φαρµάκων ως και ρυθµίσεως συναφών θεµάτων». Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι η έγκριση κυκλοφορίας των φαρµάκων χορηγείται από τον Υπουργό Γεωργίας µε τη σύµφωνη γνώµη του Ανώτατου Συµβουλίου Γεωργικών Φαρµάκων (Α.ΣΥ.ΓΕΦ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Πιο διεφθαρµένοι και από την Μποτσουάνα
Μαζί µε την Κολοµβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μαρόκο, το Περού και την Ταϊλάνδη κατατάσσεται η χώρα µας στο δείκτη αντίληψης για τη διαφάνεια (CPI – Corruptions Perceptions Index) του 2011, για τον οποίο διεξάγει έρευνα κάθε χρόνο η διεθνής οργάνωση «Transparency International». 
Πρόκειται για την αποτύπωση της άποψης της κοινής γνώµης 183 κρατών του κόσµου για το βαθµό διαφθοράς στο δηµόσιο τοµέα της χώρας κάθε λαού.

Αυτό γίνεται συγκεκριµένα µε την αξιολόγηση από τους πολίτες σειράς ζητηµάτων όπως η δωροδοκία δηµοσίων λειτουργών, τα προβλήµατα στις δηµόσιες συµβάσεις και η αποτελεσµατικότητα του δηµοσίου τοµέα.

Η Ελλάδα για όλα αυτά βρίσκεται µε βαθµό 3,4 στα 10 πίσω από πολλές χώρες που κατά τα άλλα συγκαταλέγονται στις υπανάπτυκτες ή ακόµα στις τριτοκοσµικές, όπως η Γκάµπια, η Σαµόα, η ΠΓ∆Μ, το Μαυροβούνιο, η Γεωργία, η Λετονία, η Ναµίµπια, η Ρουάντα, το Μπαχρέιν, η Μποτσουάνα, η Ουρουγουάη κ.ά. Πρώτες στην κατάταξη διαφάνειας βρίσκονται η Νέα Ζηλανδία, η ∆ανία και η Φιλανδία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη ΣΥΝΕΧΕΙΑ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 9-9-2012

Πώς θα γίνουµε µετανάστες…στην ίδια µας τη χώρα
Ξέρετε τι είναι οι Ειδικές Οικονοµικές Ζώνες (ΕΟΖ); Ενα µεγάλο στοίχηµα για την ανάπτυξη, µας λέει η κυβέρνηση και οι διάφοροι περίεργοι «τεχνοκράτες» που περιδιαβαίνουν τις περιφέρειες της χώρας και πουλούν φύκια για µεταξωτές κορδέλες.

Μάλιστα µια περίεργη ιδιωτική εταιρεία «συµβούλων» περιδιαβαίνει τη Θράκη λέγοντας ότι έχει εκπονήσει «µελέτη» που βρίσκει την ΕΟΖ συµφέρουσα λύση. Πρόκειται για το αποκαλούµενο «Χρηµατοοικονοµικό Φόρουµ της Θράκης», το οποίο, µάλιστα, έχει κλείσει για τις 24 του µηνός την αίθουσα της Τραπέζης της Ελλάδος για να παρουσιάσει τη συµφέρουσα λύση των ΕΟΖ στην Αθήνα.

Το όλο σκηνικό µάς θυµίζει τα παπαγαλάκια της εποχής της µεγάλης ληστείας του Χρηµατιστηρίου 1998-2000, που εµφανίζονταν ως «ειδικοί χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι» και έσπρωχναν µαζικά τον κόσµο στο χαµό. Το ίδιο γίνεται και τώρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΟΖ

Η υπόθεση των ΕΟΖ δεν είναι πρόσφατη. ∆εν ήρθε τώρα στην επιφάνεια που την ανακάλυψαν τα λεγόµενα αντιµνηµονιακά κόµµατα, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ. Κάλιο αργά, παρά ποτέ θα µου πείτε. Και θα είχατε δίκιο, αν όντως είχαν ανακαλύψει τις ΕΟΖ προκειµένου να τις αναδείξουν σε µέτωπα πάλης του λαού. Αντίθετα, όµως, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κάνουν αντιπολίτευση όχι από θέση αρχής, αλλά από τη σκοπιά των όρων διαχείρισης. Ενώ το ΚΚΕ βρήκε µια ακόµη ευκαιρία να καταγγείλει τον κακό καπιταλισµό και να απαγγείλει το ποίηµα µε τίτλο Λαϊκή Εξουσία και Οικονοµία.

Για να δούµε λοιπόν τι είναι οι ΕΟΖ; Οι ΕΟΖ είναι µια γεωγραφική περιοχή, συνήθως µια πόλη, ένα λιµάνι ή µια ολόκληρη περιφέρεια, όπου οι οικονοµικοί όροι λειτουργίας, το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν έχει σχέση µε τα ισχύοντα σε πανεθνικό επίπεδο του κράτους που έχει αποδεχτεί µια τέτοια ζώνη. Πρόκειται δηλαδή για κράτος εν κράτει από οικονοµική, διοικητική και εργασιακή σκοπιά. Σκοπός τους είναι να υποδεχτούν ξένες επενδύσεις, ή να συγκεντρώσουν οικονοµικές δραστηριότητες υπό ειδικό προνοµιακό καθεστώς, το οποίο κατά τα άλλα είναι ανεπίτρεπτο µε βάση την εθνική νοµοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΖΑΚΗ Στο ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 9-9-2012

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2012

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: