Θα πρέπει να δοθεί να δοθεί μια «ανάσα» στους Έλληνες, αν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό θα το διαπιστώσει η τρόικα έως τον Οκτώβριο, τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».
Για τον Αυστριακό καγκελάριο, «ανάσα» σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, προκειμένου οι Έλληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.
Ως προς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θεωρεί πως δεν θα είχε κανένα όφελος, διότι το κόστος θα ήταν μεγάλο και ο ίδιος, εξάλλου, δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια κατάρρευση του ευρώ.
Προειδοποιεί, παράλληλα, πως ένα τέλος του ευρώ και μια επιστροφή της Αυστρίας στο εθνικό νόμισμα, το σελίνι, αποτελούν ένα σενάριο «τρόμου», καθώς θα σήμαιναν την απόλυτη απομόνωση, το τέλος του υψηλού όγκου των αυστριακών εξαγωγών αλλά και του μικρού ποσοστού ανεργίας (σ.σ. το χαμηλότερο στην Ευρώπη, 4,5%), όπως και ένα τέλος των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.
Θετική και η Φέκτερ
Το γεγονός πως «στην Ελλάδα, γίνονται περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς από έξω» παραδέχεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα, διαφοροποιούμενη, για μια ακόμη φορά, από τη γνωστή, μέχρι πρόσφατα, σκληρή στάση της απέναντι στη χώρα μας.
Ήδη, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και σε ομιλία της στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Αυστριακής Βουλής, η κ. Φέκτερ είχε υπογραμμίσει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προς εκπλήρωση των όρων για τη συνέχιση της βοήθειας», απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, τις αιτιάσεις των δύο ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στη σημερινή συνέντευξή της, η υπουργός αναφέρει πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της τρόικας, που βρίσκεται τώρα στην Αθήνα.
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, παρατηρεί πως περισσότερος χρόνος σημαίνει, γενικά, περισσότερα χρήματα και αυτό δεν θα εγκρινόταν από τα εθνικά κοινοβούλια.
«Οι Έλληνες πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, στη βάση του οποίου και με τα χρήματα που ήδη έχουν εγκριθεί, θα σταθούν και πάλι στα πόδια τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου