- Η τρόικα ζητεί: Απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο – 35.000 βλέπουν την πόρτα λόγω τρύπας 2,5 δισ. ευρώ
- Δεν δέχονται μέτρα εφεδρείας και πρόωρης συνταξιοδότησης
- Κόκκινη κάρτα για κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών
- Ποια λύση ψάχνουν για να μην απολυθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο
Πενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας παρουσία και του υπουργού Οικονομικών και όπως όλα δείχνουν ήταν από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες συναντήσεις αφού θα πρέπει να αντικρούσει πιο σκληρά μέτρα τα οποία φάινεται ότι ζητούν οι τρείς άνδρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες όσον αφορά τα μέτρα, έγινε όμως μια ουσιαστική συζήτηση για το τι ειναι εφικτό και τι όχι, ενώ έγινε και προσπάθεια να πεισθεί το κλιμάκιο της τρόικας, πως οι πολιτες δεν αντέχουν αλλά μέτρα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας για το δίκιο των θέσεών μας.
ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
«Δημοσιογράφος: Τι αποτέλεσμα είχαμε;
I. Στουρνάρας: Κοιτάξτε, εμείς όπως ξέρετε καταθέσαμε τα 11,5 δις στην τρόικα. Υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια αξιολόγηση των μέτρων. Είναι μια συζήτηση δύσκολη, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα.
Δημοσιογράφος: Τους πείσατε;
I. Στουρνάρας: Προσπαθούμε, προσπαθούμε.
Δημοσιογράφος: Επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για απολύσεις, κ. υπουργέ;
I. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να τους πείσουμε στην ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων.
Δημοσιογράφος: Μπορεί να καθυστερήσει η κατάθεση των μέτρων, κ. υπουργέ;
I. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, της καθυστέρησης».
Κρισιμότερος τομέας είναι η μείωση του Δημοσίου και... μόνο ως αστείο μπορούν να εκλάβουν οι τροϊκανοί τη μείωση προσωπικού μέσω της συγχώνευσης των οργανισμών. Έχει αποδειχθεί ότι δεν μειώνονται οι θέσεις στο Δημόσιο και άρα τα σχετικά έξοδα που απαιτούν να κοπούν μαχαίρι.
Παράλληλα απαίτησαν άμεσες ενέργειες και όχι μέσω της χρονοβόρας όπως τη χαρακτήρισαν διαδικασίας της αξιολόγησης του προσωπικού. ( διαβάστε εδώ για την αξιολόγηση 650.000 υπαλλήλων).
Τονίζουν πως ήδη η Ελλάδα βρίσκεται 15.000 θέσεις... πίσω. Οι 15.000 απολύσεις που είχαν απαιτηθεί ως τα τέλη του 2012 βλέπουν ότι δεν γίνονται και έτσι μοίρασαν άλλη μια κόκκινη κάρτα.
Παράλληλα δεν πείθονται από τη νέου τύπου εφεδρεία, όπως και αν έχει “βαφτιστεί”. Βάζουν κάτω τα δεδομένα και βλέπουν ότι για 35.000 άτομα είτε η πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε η μείωση αποδοχών στο 60% μέσω καθεστώτος διαθεσιμότητας δεν μειώνουν τα έξοδα του κράτους όσο απαιτείται.
Έτσι έπεσε πάλι βαρύ στο τραπέζι το θέμα των απολύσεων προσωπικού.
Με νόημα έδειξαν προς τις θέσεις των οργανισμών, που κλείνουν, αλλά και προς το μέρος των υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Σε δεύτερη φάση θα μείνουν (λένε οι πληροφορίες για τις απαιτήσεις της τρόικας) εκείνοι που μέσω αξιολόγησης θα πάρουν... χαμηλό βαθμό.
newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου