Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ


Σε ανατροπές στη φορολογία με τρία νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, μικρότερα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις, νέο σύστημα για τη συλλογή αποδείξεων αλλά και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε δύο δόσεις και με βάση 4 κριτήρια.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

Το πρώτο νομοσχέδιο, που θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα και θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα προβλέπει την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες με μικρότερα πρόστιμα, καθώς και την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η πληρωμή θα γίνει σε μετρητά και με τέσσερα κριτήρια (κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας). Δικαιούχοι θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας όπου η μέση θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.
Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιφέρει αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με σημαντικότερη την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την εφαρμογή ενός νέου ενιαίου φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση για τα δομημένα και τα μη δομημένα ακίνητα. Δηλαδή θα ισχύουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές και κλίμακες για τα κτίσματα και διαφορετικοί για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Από τον φόρο θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται.
Το τρίτο νομοσχέδιο θα φέρνει αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ. Εφόσον εγκριθεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, το οικονομικό επιτελείο θα εφαρμόσει σύμφωνα με πληροφορίες μια κλίμακα με 3 ή 4 φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα.
Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα νέο, απλούστερο σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα συνολικά εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες του, ακόμη και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, τηλεφωνίας, ύδρευσης, εισιτήρια κ.λπ. Το καθαρό ποσό που θα απομένει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογουμένου θα φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 25%.
ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Πρόστιμα-εξπρές και κλείσιμο επιχειρήσεων
Εξπρές-πρόστιμα και κλείσιμο επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Με ειδική διάταξη που προωθεί το υπουργείο επισπεύδονται οι διαδικασίες για την επιβολή των προστίμων από το ΣΔΟΕ, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται το μέτρο που προβλέπει το κλείσιμο μέχρι και ένα μήνα επιχειρήσεων που διαπιστώνεται ότι δεν εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις ή ότι εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει ότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, μόλις ολοκληρώνουν τους φορολογικούς ελέγχους και διαπιστώνουν παραβάσεις, θα μπορούν να επιβάλλουν άμεσα πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις στους φοροπαραβάτες.
Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα μηδενιστεί ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της ολοκλήρωσης της σύνταξης του πορίσματος με το οποίο διαπιστώνονται τα αδικήματα φοροδιαφυγής και της επιβολής των χρηματικών ποινών.
Σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, μετά τη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, ακολουθείται μια χρονοβόρος διαδικασία η οποία προβλέπει την αποστολή της έκθεσης στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία του ελεγχόμενου, προκειμένου εκείνη να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες, δηλαδή στον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και των προστίμων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει ακόμη και πάνω από ένα μήνα, με συνέπεια να καθυστερεί σημαντικά η βεβαίωση των προβλεπόμενων φόρων και προστίμων σε βάρος των φοροπαραβατών.
Η δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων επιβολής προστίμων και άλλων χρηματικών ποινών από το ΣΔΟΕ θα ισχύει για όλες τις παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας και όχι μόνο για αυτές που ήδη αναφέρονται περιοριστικά στην παραπάνω διάταξη.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: