Πως η στενή συνεργασία τριών ανδρών έγινε… βεντέτα και έφερε στο φως μια υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Καρούζος, Λίβανος και Ζωγραφάκης ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό στενοί συνεργάτες. Και ξαφνικά έγιναν εχθροί και ανάμεσά τους ξέσπασε πραγματικός πόλεμος!
Γιάννης Καρούζος, Ιωσήφ Λιβανός και Γιώργος Ζωγραφάκης, δυο κτηματομεσίτες κι ένας μεσίτης, τα πρόσωπα «κλειδιά» στην υπόθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008 σε περιοχές-«φιλέτα» της Αττικής και όχι μόνο.
Μια συνεργασία που –σύμφωνα με τις καταγγελίες- ήταν η «βιτρίνα» για να ξεπλυθεί βρώμικο χρήμα.
Μια υπόθεση στην οποία, ένας από τους καταγγέλλοντες, εμπλέκει τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και δυο πρώην υπουργούς, τον Γιώργο Βουλγάρακη και τον Μιχάλη Λιάπη.
Όλα ξεκίνησαν από τις καταγγελίες που έκαναν (όπως υποστηρίζουν) πριν από το 2010 οι Λιβανός και Ζωγραφάκης. Στράφηκαν κατά του Καρούζου, που είναι κουμπάρος του Β. Μεϊμαράκη καθώς ο πρόεδρος της Βουλής του έχει βαφτίσει (το 2005 μαζί με τον εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη) τα δίδυμα παιδιά του.
Ο Γιάννης Καρούζος ήταν ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Καρούζος Constructions. Μιας εταιρείας που το 2006 ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατασκευαστικές (18η θέση στη σχετική κατάταξη).
Τα πρώτα προβλήματα φαίνεται πως εμφανίστηκαν το 2010. Τότε άρχισε η πτώση της εταιρείας του Καρούζου και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπήρξε σημαντική έλλειψη ρευστού. Το καλοκαίρι του 2005, η εταιρία είχε «τρύπα» αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων.
Η σχέση Ζωγραφάκη-Καρούζου
Τον Ιούλιο του 2010 γίνεται η γνωριμία Καρούζου-Ζωγραφάκη. Τους ενώνει ο κοινός τόπος καταγωγής (Κρήτη). Η σχέση τους ξεκίνησε από μια αντιδικία (σ.σ. σύμφωνα με τον Ζωγραφάκη ο Καρούζος του χρωστούσε ενοίκια από ακίνητο στη Γλυφάδα) αλλά εξελίχθηκε σε συνεργασία. «Σε αυτή την υπόθεση τον συνάντησα και μπορώ να πω ότι τον συμπάθησα και προσπάθησα να τον βοηθήσω ως πατριώτης και ως συνάδελφος» είχε δηλώσει ο Ζωγραφάκης στην εφημερίδα Πατρίς.
Η καλή τους σχέση κράτησε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2011. Τον Φεβρουάριο, ο Ζωγραφάκης είχε μιλήσει για σχέδιο να σώσει τον όμιλο Καρούζου. Όπως γράφει το cretalive.gr είχε προτείνει στις τράπεζες -για να σώσει τον όμιλο που εμφανίζει ένα άνοιγμα της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ- πολύ συγκεκριμένες κινήσεις.
«Όχι μόνο διασώζεται ο όμιλος, αλλά περισσεύουν και 348 εκατ. ευρώ. Αυτός ο όμιλος λοιπόν κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν διασώζεται», είχε δηλώσει. Αλλά λίγες εβδομάδες μετά άρχισε να βλέπει, όπως υποστήριξε, την εμπλοκή ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, τραπεζικών και πολιτικών πρόσωπων.
Στέλνει εξώδικα σε τράπεζες, σε υπηρεσίες και άλλους εμπλεκόμενους, καταθέτει μηνύσεις κατά του Καρούζου, της συζύγου του, των συνεργατών του αλλά και κατά του ΣΔΟΕ. Είχε μάλιστα κατηγορήσει την τότε ηγεσία του Σώματος για πρακτικές μαφίας με συνέπεια να χαθούν σημαντικά έγγραφα.
Και δε μένει εκεί. Έστειλε ενημερωτική επιστολή και στον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπου καταγγέλλει «ελληνικό οικονομικό σκάνδαλο των 350 εκατομμυρίων ευρώ».
Ισχυρίζεται πως η πτώχευση του ομίλου που έχει ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ έγινε για να χαθούν ίχνη από διάφορες ατασθαλίες, θαλασσοδάνεια και πολιτικές εξυπηρετήσεις, κατηγορεί τις εμπλεκόμενες τράπεζες ότι ενώ ο ίδιος προσπαθεί να ξεμπλοκάρει τον όμιλο από τη διαδικασία πτώχευσης, εκείνες αδιαφορούν, μάλλον παίζουν το παιχνίδι για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα..
Μιλάει σε αλισβερίσια με τράπεζες, ανταλλαγές ακινήτων - σε μια περίπτωση ένα ακίνητο πωλήθηκε από τη μία θυγατρική στην άλλη 4,9 εκατ. ευρώ και μια τράπεζα το αγόρασε ... 23,4 εκατ. ευρώ επιστρέφοντάς το με τη μορφή leasing!
Οι καταγγελίες Λιβανού
Ένας ακόμη πρώην συνεργάτης του Γ. Καρούζου «χτυπά» την πόρτα του ΣΔΟΕ το 2010 και καταγγέλλει πως οι τρεις πολιτικοί φέρονται να συμμετείχαν την περίοδο 2005-2008 στις αγοραπωλησίες για να καλύψουν «μαύρο χρήμα» πάνω από 10 δισ.
ευρώ. Ο Ιωσήφ Λίβανος είχε ισχυριστεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και δυο γνωστοί εφοπλιστές.
Σύμφωνα με την κατάθεσή του είχαν αναλάβει με τη σύζυγο του Καρούζου «να εξάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω ξένης τράπεζας στην Ελλάδα σε γειτονική χώρα κι από εκεί σε κράτη της Λατινικής Αμερικής μέσω offshore εταιριών».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως μετά τις καταθέσεις αυτές, ο Λίβανος κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του και γι’ αυτό θεωρήθηκε προστατευόμενος μάρτυρας και του διατέθηκαν αστυνομικοί, τους οποίους έχει ακόμη και μέχρι σήμερα.
newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου