Λάδι στη φωτιά έριξε η νέα γκάφα του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης καπνίζοντας πούρο, τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες του διαδήλωναν για τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του
Με σύγχρονη «Μαρία Αντουανέτα» παρομοιάζουν πολλοί Ισπανοί τον πρωθυπουργό της χώρας τους, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος με μια σειρά άστοχων κινήσεων, εμφανίζεται αναίσθητος στα δεινά του λαού, απόρροια των αυστηρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει.
Τη μήνη τους προκάλεσε μία φωτογραφία του να καπνίζει πούρο στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε Ισπανός φωτογράφος, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στη Νέα Υόρκη, δημοσιεύτηκαν από την ισπανική έκδοση της διαδικτυακής «Huffington Post».
Κι ενώ ο Ραχόι απολάμβανε το πούρο του, μία ημέρα πριν η ισπανική πρωτεύουσα είχε ταρακουνηθεί από χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της, διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή λιτότητα, ενώ μία μέρα μετά ανακοινώθηκαν οι τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό.
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εν μέσω του «κραξίματος», αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο Ραχόι είχε πολύ σφικτό πρόγραμμα κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη κι «αυτές ήταν οι μόνες στιγμές χαλάρωσης που είχε». Τα «έξι σχεδόν εκατομμύρια άνεργοι δεν έχουν όμως καμία στιγμή χαλάρωσης» ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή σχόλια στο Twitter.
Δεν ήταν όμως μόνο η κακή για τον Ραχόι συγκυρία της δημοσίευσης της φωτογραφίας που προκάλεσε θυμό στους Ισπανούς. Ηταν και το ότι η φωτογραφία με το πούρο έφερε στη μνήμη μια άλλη παρόμοια γκάφα του τον περασμένο Ιούνιο, όταν ανακοίνωσε στους Ισπανούς ότι η χώρα ζήτησε οικονομική βοήθεια 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της.
«To έσκασε»
Λίγο αργότερα έφυγε -«το έσκασε» όπως έγραψε ο ισπανικός Τύπος- για να ταξιδέψει στην Πολωνία με τον γιο του, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα της Ισπανίας στο Euro, αφήνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Ο «άνθρωπος είναι άσος της επικοινωνίας» σχολίασε ειρωνικά στο Reuters, Ευρωπαίος διπλωμάτης, αν και για πολλούς συμπατριώτες του είναι απλά αναίσθητος.
Σάλο, έχει, προκαλέσει, εξάλλου, δημοσίευμα του περιοδικού «Interviu», σύμφωνα με το οποίο το δείπνο που σερβιρίστηκε στον Ραχόι και τη συνοδεία του στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Πολωνία, κόστισε 1.000 ευρώ.
Περιελάμβανε φιλέτο και καλκάνι, ζαμπόν από ένα είδος που στοιχίζει 190 ευρώ το κιλό, ακριβά κρασιά και μπίρες ενώ στο αεροπλάνο υπάρχει πάντα απόθεμα από το ουίσκι Cardhu στο οποίο έχει ιδιαίτερη αδυναμία ο Μαριάνο Ραχόι.
Υπολογίζεται δε, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα του περιοδικού, ότι από τις αρχές του χρόνου και ως τον Ιούνιο τα γεύματα που προσφέρθηκαν στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο αγγίζουν τα 129.000 ευρώ.
Και παρόλο που και επί Θαπατέρο η λιτότητα ήταν άγνωστη λέξη σε ό,τι αφορούσε τα ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, η δημοσιοποίηση τέτοιων λεπτομερειών για πανάκριβα ουίσκι και ζαμπόν έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά των? αγανακτισμένων.
Ιδίως όταν έγιναν γνωστές την ώρα που ανακοινωνόταν ο προϋπολογισμός για το 2013, που προβλέπει περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 8,9% πέρσι σε 4,5% το 2013 και σε 2,8% ως το τέλος του 2014.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ, περικοπές στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες που διαχειρίζονται τους τομείς της υγείας και της παιδείας, περικοπή των δαπανών των υπουργείων κατά 12% (μέσος όρος, θα φτάσει το 30% για το υπουργείο Πολιτισμού), «πάγωμα» για τρίτο συνεχόμενο έτος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, φόρο 20% επί των κερδών άνω των 2.500 ευρώ στα τυχερά παιχνίδια και τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά.
Εκθεση - σοκ
Στο μεταξύ, τα 59,3 δισ. ευρώ φτάνουν τα κεφάλαια που θα χρειαστεί ο ισπανικός τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου Oliver Wyman που συνέταξε σχετική έκθεση για λογαριασμό της ισπανικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ισπανίας.
Η εκτίμηση αφορά τις 14 κυριότερες ισπανικές τράπεζες και έχει συνταχθεί βάσει του δυσμενέστερου σεναρίου, που προβλέπει συρρίκνωση 6,5% της ισπανικής οικονομίας τα έτη 2012-2014. Τη μερίδα του λέοντος από άποψη κεφαλαιακών αναγκών (49 δισ. ευρώ) έχουν οι τράπεζες που έχουν ήδη εθνικοποιηθεί.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ
«Το αυτί του Ραχόι δεν ίδρωσε από τους διαδηλωτές»
Αντιδράσεις όμως προκάλεσε και η δήλωση του Ραχόι από το βήμα του ΟΗΕ με την οποία ευχαρίστησε «τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ισπανών που δεν διαδηλώνει».
Πιο άμεση και έντονη αντίδραση ήταν αυτή του διάσημου σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος του έστειλε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε η ισπανική «Huffington Post» και με την οποία του ζητάει «να μη διαστρεβλώνει και να μη χρησιμοποιεί τη σιωπή του».
Οπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης, η κυβέρνηση μπορεί να αφηγηθεί αυτό που συνέβη στους δρόμους της Μαδρίτης όπως επιθυμεί, «αλλά δεν μπορεί να σιωπήσει τις διαφορετικές αφηγήσεις» παρά «το ξύλο που η αστυνομία είναι διατεθειμένη να ρίξει σε όποιον κρατάει μια κάμερα». «Την Τρίτη, ενώ μόνταρα τη δική μου ταινία», αρχίζει την επιστολή, «ένα εντυπωσιακό τσουνάμι πολιτών βρυχιόταν στην Πλατεία Νεπτούνο για το δικαίωμά τους να διαφωνούν με τους πολιτικούς που λένε ότι τους εκπροσωπούν...
Οι φωνές από αυτό το ρεύμα, περικυκλωμένο και σε κάποιες περιπτώσεις χτυπημένο και ταλαιπωρημένο από τους 1.300 αστυνομικούς στην Πλατεία Νεπτούνο, έχουν φτάσει στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων του κόσμου, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν το αυτί του Μαριάνο Ραχόι να ιδρώσει στις μέρες παραμονής του στη Νέα Υόρκη.
Στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, ο Ραχόι επεξεργάστηκε εκ νέου την πραγματικότητα σύμφωνα με τη φαντασία του, ευχαριστώντας από τη Νέα Υόρκη ''τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ισπανών που δεν διαδηλώνει''».
Για να συνεχίσει: «Κύριε Ραχόι, εγώ είμαι ένα κομμάτι αυτής της σιωπηλής πλειοψηφίας που δεν διαδήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου και σας παρακαλώ να μη διαστρεβλώνετε και πολύ περισσότερο να μη χρησιμοποιείτε τη σιωπή μου. Το ότι δεν βρισκόμουν με τη φυσική μου παρουσία στη Νεπτούνο δεν σημαίνει πως δεν αγανακτώ με τις επιθέσεις της αστυνομίας, με την υπερβολική αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου, με τον χειρισμό των εικόνων από την κρατική τηλεόραση ή με τη χυδαιότητα των αστυνομικών».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου