Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τις χώρες της Δύσης να αλλάξουν τη θέση τους για το θέμα της Συρίας.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, ο Βλ.Πούτιν αναρωτήθηκε: «Γιατί μόνο η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της; Ίσως οι εταίροι μας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε και αυτοί να αλλάξουν τη θέση τους».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως «τα γεγονότα των τελευταίων ετών δείχνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν είχαν το τέλος που επιθυμούσαν». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο παράδειγμα του Αφγανιστάν.
«Οι ΗΠΑ (και μετά οι σύμμαχοί τους) μπήκαν στο Αφγανιστάν. Τώρα όλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ένα πράγμα: πώς να φύγουν. Και τι συμβαίνει άραγε στις αραβικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Υεμένη; Μήπως επικρατούν εκεί η τάξη και η ευημερία; Και ποια είναι η κατάσταση στο Ιράκ;» συνέχισε ο Πούτιν.
Όσο για τη δυτική πολιτική υποστήριξης προς τη συριακή αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, παραδοσιακού συμμάχου της Μόσχας, ο Βλ.Πούτιν είπε: «Τότε πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Γκουαντάναμο και να στείλουμε όλους τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο στη Συρία, για να πολεμήσουν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα».
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα τερματιστεί μια διένεξη με την Ουάσινγκτον για την πυραυλική άμυνα αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν έντιμο άνθρωπο που θέλει πραγματικά να αλλάξει πολλά προς το καλύτερο».
Αναφέρθηκε, επίσης, στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του Ομπάμα, τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» προεκλογική ρητορεία τις επικρίσεις του για τη Ρωσία και προσθέτοντας πως μια προεδρία Ρόμνεϊ θα διεύρυνε το ρήγμα σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δείχνουν πως πρόκειται για μια «πολιτική» υπόθεση.
«Εξ όσων γνωρίζω, ο Ισημερινός απευθύνθηκε στις σουηδικές αρχές ζητώντας τους να εγγυηθούν πως ο Ασάνζ δεν θα παραδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ. Ως τώρα δεν έχει δοθεί καμιά τέτοια εγγύηση. Αυτό κάνει κάποιον να σκεφθεί ότι είναι μια πολιτική υπόθεση» δήλωσε ο Πούτιν.
Αναφερόμενος στην άρνηση των βρετανικών αρχών να εκδώσουν στη Ρωσία, Ρώσους πολίτες και αντιπολιτευόμενους που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη Βρετανία (όπως ο Μπόρις Μπερεζόφσκι) δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν να εκδώσουν τον Ασάνζ στη Σουηδία, όπου διώκεται για σεξουαλικά αδικήματα.
«Τι είναι αυτό; Πρόκειται ασφαλώς για δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι σαφές» τόνισε.
Ο Πούτιν δήλωσε πως έχει επισημάνει στις βρετανικές αρχές ότι «άνθρωποι που έχουν αίμα μέχρι τους αγκώνες, που πολέμησαν πραγματικά στη χώρα μας, με τα όπλα στο χέρι, που σκότωσαν, κρύβονται στη Βρετανία».
«Εγώ τους είπα: φαντάζεστε να κρύβαμε εδώ μαχητές, ας πούμε του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού;» πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο RT ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε επίσης για την καταδίκη σε δύο χρόνια φυλάκιση τριών γυναικών του πανκ φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot έπειτα από «προσευχή» κατά του Πούτιν σε εκκλησία. Ο Πούτιν απάντησε πως «το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών».
Πρόσθεσε πως τα μέλη του συγκροτήματος είχαν συμμετάσχει «σε μια συνεδρία ομαδικού σεξ σε δημόσιο μέρος και είχαν ανεβάσει ένα βίντεο στο Ίντερνετ».
«Μερικοί θιασώτες λένε πως το ομαδικό σεξ είναι καλύτερο απ' ό,τι το σεξ κατ΄ιδίαν επειδή, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ομαδική δουλειά, μπορεί κανείς να τεμπελιάσει» είπε.
«Η καταδίκη τους είναι άραγε δικαιολογημένη και ανάλογη αυτού που έκαναν; Δεν θα κάνω προς το παρόν σχόλια γι' αυτό το θέμα» συνέχισε ο Πούτιν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2012
1 σχόλιο:
Πούτιν αρχηγός των ορθοδόξων
Δημοσίευση σχολίου