Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 27, 2012

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΘΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ


Αναθερμαίνονται από διάφορα κέντρα τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επαληθεύοντας ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά στην προσπάθεια των αστικών επιτελείων να διαχειριστούν την κρίση προς όφελός τους.
Η PIMCO (Pacific Investment Management Company LLC), το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, εξακολουθεί να θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το βρίσκουμε δύσκολο να δούμε πώς θα μείνει η Ελλάδα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου. «Θα υπάρξει τουλάχιστον μια αποχώρηση (σ.σ. από το ευρώ) και θα ακολουθήσει υψηλή μεταβλητότητα», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο Euromoney Sterling Conference στο Λονδίνο.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και της Citi για την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Στην 56σέλιδη έκθεση Global Economic Outlook, οι αναλυτές τις Citi προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη διεθνή οικονομία. Στην έκθεση, η Citi αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία «θα ακροβατεί μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης», ενώ στην Κίνα και στην Ιαπωνία τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά αρνητικά.
«Διατηρούμε την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,3% το 2012, αλλά μειώνουμε τις προβλέψεις για το 2013 σε 2,6% από 2,8%. Παράλληλα, προχωρούμε σε σημαντικές υποβαθμίσεις των προβλέψεων για Κίνα και Ιαπωνία και σε πτωτικές αναθεωρήσεις για σειρά αναδυόμενων αγορών, ειδικότερα στην Ασία, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση.
Ειδικά για την Ελλάδα, η Citigroup θεωρεί ότι θα συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα και ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί έως το 2014. Συγκεκριμένα, για φέτος αναμένει ύφεση 7,5%, παραπέρα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,7% το 2013 και 3,4% για το 2014. Θετικός ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται για το 2015 στο 1,4%.
Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι παραμένει «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος. Η βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει, απέχει μακράν από το να θεωρείται διασφαλισμένη, και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το 2013-2014. Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, σημειώνεται, έχει υποχωρήσει, όμως «εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζει ο οίκος».
Σύμφωνα με τον ίδιο οίκο, το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ «έχει βγει εκτός πορείας και απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014». Η Fitch δεν αναμένει εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα τέλος με το «Ρόιτερς», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει ενδεχόμενα δημοσιονομικά κενά της Ελλάδας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Γ. Βάιντμαν. Οι δηλώσεις Βάιντμαν, ακολουθούν αυτές του Γ. Ασμουσεν περί μη συμμετοχής της ΕΚΤ σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: