Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2012

ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ


Τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2010-2011 μείωσαν τη θέση τους στα ελληνικά ομόλογα κατά 2,5 δισ. ευρώ. 
Συγκεκριμένα, από τα 25,9 δισ., που ήταν το σύνολο των ομολόγων που κατείχαν, περιόρισαν την έκθεση τους στα 23,4 δισ. ευρώ.


Αυτό διευκρινίζει ο αρμόδιος Διευθυντής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Μ. Μιχαλόπουλος, σε επιστολή που απέστειλε στο βουλευτή της ΝΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου, τις οποίες έχει αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με τις οποίες αφήνει να εννοηθεί ότι την τελευταία διετία οι ξένοι ξεφορτώθηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας 106 δισ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες και ιδίως τα ασφαλιστικά ταμεία φορτώθηκαν ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μιχαλόπουλος, οι αγορές ομολόγων που έκαναν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία τη συγκεκριμένη διετία, πραγματοποιήθηκαν σε ποσοστό άνω του 75% μέσω της πρωτογενούς αγοράς -δηλαδή απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο- και όχι από τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή τους ξένους και έλληνες επενδυτές.

Ο διευθυντής της ΤτΕ παραθέτει επίσημα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα λεγόμενά του και επισημαίνει, σε σχέση με τα όσα υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος:

- Για τον υπολογισμό των ξένων χαρτοφυλακίων κατόχων ελληνικών ομολόγων, δεν χρησιμοποιούνται συγκρίσιμα στοιχεία, γιατί υπολογίστηκαν μόνον οι εγχώριοι θεματοφύλακες και όχι οι ξένοι όπως CCBM, Clearstream, Euroclear. Αν υπολογιστούν και οι ξένοι θεματοφύλακες προκύπτει ότι η μείωση των θέσεων των ξένων σε ελληνικά ομόλογα ήταν 42 δισ. και όχι 106 δισ., όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Παυλόπουλος. Επίσης, μεσολάβησαν και λήξεις ομολόγων.

- Η αύξηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος και στην οποία αναφέρεται ο κ. Παυλόπουλος,  οφείλεται στην ενεργοποίηση και στην υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, που είχε αποφασίσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
ΘΕΜΑ 

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: