Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2012

ΠΑΛΟΥΚΩΜΕΝΟΣ «ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ» ΒΡΕΘΗΚΕ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!


Ο σκελετός ενός «βρικόλακα» που είχε σκοτωθεί με βίαιο τρόπο και έφερε μια σιδερένια ράβδο καρφωμένη στο στέρνο του περίμενε 700 χρόνια για να ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.


Όπως δήλωσε ο Μπόζινταρ Ντιμίτροφ, διευθυντής του βουλγαρικού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το λείψανο πιθανότατα ανήκει στον «Krivich» (άνθρωπος με σώμα σε σχήμα γάντζου), όπως τον αποκαλούσαν οι σύγχρονοί του, ή εναλλακτικά σε κάποιον από τους κληρονόμους του.

Ο «Krivich»  ήταν ανάπηρος αλλά εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος. Θρυλικός πειρατής και διευθυντής του φρουρίου της Σωζόπολης, επισκίαζε τους γύρω του με τις γνώσεις του για τη θάλασσα, τα αστέρια και τα βότανα. Βυζαντινά ευρήματα τον θέλουν να λεηλάτησε ένα βενετσιάνικο πλοίο, ενώ είναι πιθανό να ανακηρύχθηκε ειδικός στη μαγεία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο άντρας μπορεί να ήταν πράγματι ιδιαίτερα μορφωμένος, καθώς τα άτομα αυτά συχνά έγειραν υποψίες κατά τον Μεσαίωνα. Ο τάφος ανακαλύφθηκε κοντά στην αψίδα μιας εκκλησίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν αριστοκράτης.

Ο άνδρας είχε μαχαιρωθεί πολλές φορές στο στήθος και το στομάχι, καθώς οι σύγχρονοί του φοβόταν ότι θα αναστηθεί ως βρικόλακας, αναφέρει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, προαναγγέλλοντας την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ στο National Geographic.

Ιστορικοί, αρχαιολόγοι κι ανθρωπολόγοι επισημαίνουν πάντως ότι το «παλούκωμα» των βρικολάκων ήταν συνήθης πρακτική σε βουλγαρικά εδάφη. Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, περισσότεροι από 100 σκελετοί έχουν βρεθεί σε ολόκληρη τη Βουλγαρία με ράβδους καρφωμένες στο στήθος τους.

Όπως φαίνεται, ο μύθος των βρυκοκολάκων παραμένει συναρπαστικός ακόμα και σήμερα: οι ταξιδιωτικοί πράκτορες καταγράφουν τώρα απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις αποκαλούμενες «διακοπές βρικολάκων» στη Σωζόπολη, ιδιαίτερα από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
18-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΝΑΙ.ΣΟΙ
ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ