Από τους σεισμογράφους που λείπουν μέχρι τα ανεπαρκή εφεδρικά συστήματα, τα πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης πρέπει να αναβαθμιστούν με νέα μέτρα ασφάλειας, των οποίων το κόστος «είναι της τάξης των 10 με 25 δισεκατομμυρίων ευρώ», καταλήγει έκθεση για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έκθεση για τους 134 αντιδραστήρες της Ευρώπης πρόκειται να δημοσιοποιηθεί επισήμως την Πέμπτη, ωστόσο ένα αντίγραφό του περιήλθε την Τρίτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Οι συντάκτες της έκθεσης προσπάθησαν να προσομοιώσουν τι θα συνέβαινε στα πυρηνικά εργοστάσια αν τα συστήματα ψύξης σταματούσαν να λειτουργούν στην περίπτωση πλημμύρας, σεισμού ή συντριβής αεροπλάνου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ η σύνταξη ξεχωριστής έκθεσης για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.
Οι συστάσεις της νέας έκθεσης, οι οποίες θα υποβληθούν για έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, βασίστηκαν στα λεγόμενα τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.
Δεδομένου ότι στις περιπτώσεις των 111 από τους 134 αντιδραστήρες της Ευρώπης υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, «η ΕΕ οφείλει να πάρει το μάθημα από το δυστύχημα της Φουκουσίμα» γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Ουσιαστικά όλα τα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να εφαρμόσουν βελτιώσεις, δεδομένου ότι αναγνωρίστηκαν εκατοντάδες τεχνικά ζητήματα» επισημαίνουν. Τονίζουν μάλιστα ότι τα μέτρα ασφάλειας που είχαν συμφωνηθεί μετά τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας και το Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ «ακόμα εκκρεμούν σε ορισμένες χώρες-μέλη».
Η έκθεση αναφέρεται στις περιπτώσεις δέκα αντιδραστήρων στους οποίους δεν υπάρχουν μέσα παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς και σε 50 περιπτώσεις στις οποίες τα μέσα αυτά πρέπει να αναβαθμιστούν.
Ακόμα, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο τέσσερις χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει κέντρα ελέγχου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που οι κεντρικοί θάλαμοι ελέγχου των πυρηνικών εργοστασίων γίνουν απρόσιτοι για το προσωπικό.
Η έκθεση των 25 σελίδων συντάχθηκε με τη συμμετοχή των 14 χωρών-μελών που διαθέτουν αντιδραστήρες, καθώς και της Λιθουανίας, της Ελβετίας, της Ουκρανίας και της Κροατίας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου