Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στα προαπαιτούμενα που έχει ζητήσει η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.
Στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθεια ώστε οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει έως την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Euro Working Group, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να δώσει την έγκρισή του.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια έως και την τελευταία στιγμή να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις, δεδομένης της άρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμφωνήσει με τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις ως έχουν, χωρίς πάντως να κλείνει την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων μέσω κυρίως της απάλειψης ή της διόρθωσης κάποιων σημείων της πρότασης της τρόικας, τα οποία δεν είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτά, τουλάχιστον στη μορφή που παραδόθηκαν. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στο κλείσιμο της συμφωνίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα, αλλά και της προσπάθειας του Κινήματος προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομίλησε από τις ΗΠΑ με τον Φ. Κουβέλη και τον υπουργό Επικρατείας Δημ.Σταμάτη.
Και το ΠΑΣΟΚ όμως ζητεί παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του τελικού πακέτου μέτρων, με αιχμή και πάλι το θέμα των εργασιακών: Να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν.
Το «αγκάθι» του χρέους
Στη συνεδρίαση Euro Working Group εξετάστηκαν τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 16-18 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τους υπολογισμούς προκύπτει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το Reuters, tο πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το όλο θέμα θα εξεταστεί εκ νέου τη Δευτέρα και Τρίτη στην ίδια ομάδα εργασίας. στο τραπέζι βρίσκονται εναλλακτικές επιλογές όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων ή ακόμη η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Πάντως, οι επιλογές αυτές δεν οδηγούν σε δραστική μείωση του χρέους.
Το σχέδιο απόφασης που θα προετοιμάσει η ομάδα εργασίας θα συζητηθεί, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, που θα συγκαλέσει ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στην εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση, ενώ για το θέμα της βιωσιμότητας, εάν δεν βρεθεί λύση τότε, θα ξανασυζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου