Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2012

Η ΄ΧΡΥΣΗ΄ ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ


Η Βρετανή δημοσιογράφος της Independent και ακτιβίστρια, Laurie Pennie και η Νεοϋορκέζα καλλιτέχνης, Molly Crabapple υπογράφουν άρθρο με το οποίο περιγράφουν την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων βίας και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο.
Τον Ιούλιο του 2012, οι δύο γυναίκες βρέθηκαν στην Ελλάδα, συγκέντρωσαν μαρτυρίες και ιστορίες, είδαν την πραγματικότητα των δρόμων της Αθήνας και δημοσίευσαν τις εμπειρίες και τη γνώμη τους στο βιβλίο "Discordia".
"Η Χρυσή Αυγή συνήθιζε να βγαίνει "παγανιά" τα βράδια. Η "συμμορία" που αλώνιζε τους δρόμους και τρομοκρατούσε, έγινε τώρα πολιτική δύναμη στη Βουλή των Ελλήνων, με όλα τα σύμβολα τους και τις εθιμοτυπικές φωνές τους", καταγράφουν χαρακτηριστικά.


"Συνήθιζαν να επιτίθενται σε μετανάστες και έγχρωμους τη νύχτα. Τώρα σκοτώνουν και τη μέρα", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Κυκλοφορούν σε ομάδες των τριών και των τεσσάρων και "χτυπάνε" κυρίως τη νύχτα. Τελευταία, τα κρούσματα βίας παρατηρούνται και τη μέρα, μπροστά στα μάτια της αστυνομίας που δεν κάνει τίποτα. Πολλές περιοχές της Αθήνας που έχουν γκετοποιηθεί, έχουν γίνει το επίκεντρο των οδομαχιών. Οι έγχρωμοι, φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνοι τους το βράδυ", γράφουν οι δύο συντάκτριες.

Τι λένε οι μετανάστες

Οι δύο συντάκτριες του άρθρου, φιλοξενούν και δηλώσεις μεταναστών, που αανφέρουν ότι οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

"Ήρθα από το Μπαγκλαντές, πριν από εξήμισι χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά", λέει ο 28χρονος Arif, φοιτητής μάρκετινγκ που ζει στο κέντρο της Αθήνας.

"Η ρατσιστική βία ήταν σπάνιο φαινόμενο, σποραδικό. Τώρα οι Χρυσαυγίτες επιτίθενται σε μεγάλες ομάδες, κυκλοφορούν δημόσια, κάνουν συναθροίσεις, λένε ανοιχτά ότι δεν θέλουν μετανάστες στους δρόμους της πόλης, και ξυλοκοπούν ανθρώπους μπροστά στους αστυνομικούς", λέει ο ίδιος.

Ο ντροπαλός Arif, που δουλεύει σε εστιατόριο για να βγάλει τα προς το ζην, αγριεύει όταν περιγράφει τις συνθήκες καθημερινής ζωής για έναν Ασιάτη στην Ελλάδα.

"Φοβάμαι", δηλώνει. "Όταν πρωτοήρθα στη χώρα, έβγαινα κάθε βράδυ και γυρνούσα στις δύο και τρεις το πρωί. Τώρα πια φοβάμαι. Οι Χρυσαυγίτες κυκλοφορούν παντού και αφήνουν τα σύμβολα τους στην πλατεία Αττικής, σε κάθε σημείο. Κανείς δεν τους σταματά".

Η έξαρση της βίας

Το 8% των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη, αναφέρουν οι δύο, έρχονται στην Ελλάδα. Έρχονται από την Τουρκία, τη Λιβύη, τη Συρία και το Μπαχρέιν.

"Η Ομόνοια είναι το κέντρο συνάντησης των φτωχών και των μεταναστών. Αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή εργασία στην Ελλάδα και δέχονται τη ρατσιστική βία. Η Νέα Δημοκρατία, που είναι ένα δεξιό κόμμα, επιτρέπει τη ρατσιστική βία.

Την ίδια ώρα, οι Διεθνείς Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν την ελληνική αστυνομία για τη στάση της. Μια αστυνομία που έχει απελάσει 1.600 μετανάστες. Η νέα πρακτική, ακούει στο όνομα "Ξένιος Δίας", όνομα που από μόνο του είναι μια τραγική ειρωνεία.

Στη συνέχεια αναφέρονται στα επεισόδια στη Νίκαια ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

"Η αστυνομία παρακολουθούσε τα επεισόδια χωρίς να κάνει τίποτα. Το 50% εξ αυτών άλλωστε, ψήφισε τη Χρυσή Αυγή. Το ακροδεξιό κόμμα έχει εκλέξει 18 βουλευτές με ατζέντα που εστιάζει στο μεταναστευτικό. Οι ακροδεξιοί Χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την οικονομική ύφεση της Ευρώπης. Προβάλλουν τον πατριωτισμό τους για να παραπλανήσουν, ενώ στην ουσία το πρόγραμμα τους είναι γεμάτο βία".

Ο Πακιστανός Malick Abdul δηλώνει: "Ξέρω πολλούς που έχουν γίνει θύματα βίας. Πριν ένα μήνα, 17 άτομα ξυλοκοπήθηκαν στη στάση λεωφορείου. Οι Χρυσαυγίτες μάλιστα κλήθηκαν να βρεθούν στο σημείο από τον οδηγό του λεωφορείου. Το περιστατικό έγινε στον Πύργο. Ζω 23 χρόνια στην Ελλάδα. Τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ. Δεν είναι Έλληνες;".

Φόβος και τρομοκρατία

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία της έκθεσης για το "Μίσος στους δρόμους" ("Hate on the Streets"). Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα περιγράφει ο Malick.

"Μας επιτίθενται χωρίς λόγο κάθε μέρα. Άλλος άνδρας που δεν αποκαλύπτει το όνομα του, είπε ότι μαχαιρώθηκε από μια ομάδα επτά ατόμων.

Οι δύο γυναίκες που υπογράφουν το άρθρο, κλείνουν περιγράφοντας εικόνες από το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. "Ποτέ ξανά φασισμός", είναι το μήνυμα που ξεχώρισε, αναφέρουν. "Σε αυτό το προάστιο της Ευρώπης, όπου οι γιαγιάδες παρακολουθούν τη βία από τα μπαλκόνια, σίγουρα θα θυμούνται ακόμα τη Χούντα του '67. Οι μνήμες είναι νωπές".

Τέλος, φιλοξενούν δηλώσεις του Έλληνα Πέτρου Κωνσταντίνου. "Οι νεοναζί έρχονται στις γειτονιές μας για να καταστρέψουν τα Πακιστανικά μαγαζιά". Η ίδια η Χρυσή Αυγή ισχυρίζεται πως δεν είναι νεοναζιστική ομάδα, αλλά ακόμα και το σύμβολο τους θυμίζει τη σβάστικα, καταγράφουν. 

Οι ιστορίες των δύο γυναικών από την Ελλάδα, συγκεντρώνονται στο βιβλίο τους "Discordia", το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: boingboing.net

ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: