Κυριακή, Οκτωβρίου 21, 2012

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟ ΓΑΛΑ…ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ!!!


Ξέσπασε... πόλεμος για την... πανύψηλη τιμή του ελληνικού παστεριωμένου γάλακτος. Το «φρέσκο» γάλα, που μόνο στη χώρα μας προσδιορίζεται με νόμο, και είναι αυτό με διάρκεια ζωής πέντε ημερών, είναι το πιο ακριβό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πωλείται μέχρι και 1,50 ευρώ το λίτρο και είναι ακριβότερο μέχρι 70% σε σχέση με το αντίστοιχο της Γερμανίας και της Ολλανδίας (0,89 ευρώ το λίτρο) και κατά 50% συγκριτικά με εκείνο του Βελγίου, της Αυστρίας και της Ισπανίας (0,99 ευρώ το λίτρο). Και με επίσημα στοιχεία της Eurostat οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουμε κατά μέσο όρο 31% υψηλότερα τα γάλατα, τα τυριά και τα αβγά, έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του γάλακτος έχουν ανέβει από τις γαλακτοβιομηχανίες, εν μέσω ύφεσης και πτώσης της καταναλωτικής ζήτησης, έως περίπου 11%.
Πέραν αυτών των στοιχείων, σύμφωνα και με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), οι κτηνοτρόφοι μας εισπράττουν τις δεύτερες υψηλότερες τιμές στην ΕΕ για το αγελαδινό γάλα. Η μέση τιμή στη χώρα μας είναι 45,1 λεπτά το κιλό και στην πρώτη θέση είναι η Κύπρος με 52,1 λεπτά, ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ είναι 31,6 λεπτά.


Μάλιστα την τελευταία διετία οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 24%. Βέβαια, για τις υψηλές τιμές στην κτηνοτροφία πρέπει να σημειωθεί ότι ευθύνεται η ελλειμματική παραγωγή, καθώς ο αριθμός των κτηνοτρόφων φθίνει, τα υψηλά κόστη (έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές των ζωοτροφών και του πετρελαίου) και ο μικρός και κατακερματισμένος αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων που έχει ως αποτέλεσμα να μην πετυχαίνονται οικονομίες κλίμακας. Αλλο ένα χαρακτηριστικό της εγχώριας αγοράς γάλακτος είναι πως τα νοικοκυριά προτιμούν τα γάλατα με μακρινή διάρκεια λήξης, από τα «φρέσκα» προκειμένου να μην αναγκάζονται να δαπανούν ξανά και ξανά...
Στο ερώτημα πώς μπορούν να πέσουν οι τιμές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς στις αρχές του μήνα επεδίωξε να ανοίξει ένα θέμα-ταμπού για την αγορά. Πρότεινε την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου, «φρέσκου» γάλακτος, από τις πέντε μέρες που είναι σήμερα. Για την ακρίβεια ήγειρε θέμα της άρσης αυτού του περιορισμού.
Μάλιστα υπάρχει κοινοτικός κανονισμός που ισχύει από το 2011 (1169/2011), ο οποίος ορίζει την έννοια παστεριωμένο με βάση τη θερμική επεξεργασία και όχι με βάση τον χρόνο ζωής. Να υπενθυμίσουμε ότι το καθεστώς των πέντε ημερών στην Ελλάδα ισχύει με προεδρικό διάταγμα από το 1999 και το νομοθετεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην ΕΕ τα παστεριωμένα έχουν διάρκεια ζωής από 7 έως 10 ημέρες.
Αντιδράσεις 
Το θέμα επιχειρούσαν να το ανοίξουν και οι προηγούμενοι υπουργοί και υφυπουργοί Ανάπτυξης. Πάντα όμως έβρισκαν... τοίχο με τις αντιδράσεις των εκάστοτε υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και των κτηνοτρόφων. Κι αυτό γιατί θα ανοίξει ο δρόμος για εισαγωγές παστεριωμένου γάλακτος, ενώ τώρα είναι δύσκολο να γίνουν, μια και υπάρχει το όριο των πέντε ημερών. Ενώ και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα επιδοθούν σε μεγαλύτερη προσπάθεια παραγωγής τέτοιων προϊόντων. Ετσι οι κτηνοτρόφοι δεν θα απολαμβάνουν αυτές τις υψηλές τιμές.
Ο κ. Σκορδάς, έθεσε το ζήτημα της διάρκειας ζωής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο δεύτερος, όπως αποκάλυψε το «Εθνος» στις 16 Οκτωβρίου, φέρεται ανοιχτός στη συζήτηση και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε και τον ορισμό του φρέσκου».
Το δημοσίευμα του «Εθνους» προκάλεσε αντιδράσεις. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Αγελαδοτρόφων, ήλθε σε κόντρα με τον προϊστάμενο υπουργό του: «Οποιαδήποτε απόφαση για επιμήκυνση θα είναι καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία».
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων ζητούσε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά. Πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι ο κ. Χαρακόπουλος στο παρά πέντε κράτησε τους κτηνοτρόφους να μην κατέβουν κι αυτοί στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης στην Αθήνα κάνοντας συλλαλητήριο και χύνοντας καρδάρες με γάλα στην πρωτεύουσα.
Βιομηχανίες και συνεταιρισμοί
Τους χώρισε στα δύο ο χρόνος διάρκειας
Στο μέτωπο των γαλακτοβιομηχανιών, οι περισσότεροι δημόσια θεωρούν ότι με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις τιμές και την αγορά. Παρασκηνιακά οι μεγάλοι της αγοράς θέλουν την άρση του περιορισμού της διάρκειας ζωής. Κι αυτό επειδή με το γάλα των πέντε ημερών έχουν μεγάλο κόστος επιστροφής των προϊόντων, το οποίο υπολογίζεται ότι επιβαρύνει με 5% την τιμή λιανικής. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεγάλο κόστος και στη συγκέντρωση και διανομή του προϊόντος.
Φέρεται ότι την επιμήκυνση δεν τη θέλουν και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, π.χ. εκείνες που είναι στη Θεσσαλία. Και αυτό επειδή είναι στη μέση της χώρας και τους αρκεί το διάστημα των πέντε ημερών. Ωστόσο, πολλές συνεταιριστικές με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής ίσως να επιχειρήσουν τη διάθεση του προϊόντος και πέρα από τα όρια της γεωγραφικής τους δραστηριότητας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν ανοίξει η αγορά, ίσως δούμε και τις μικρές συνεταιριστικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που πουλάνε στον νομό τους, στην περιφέρειά τους ή γειτονικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να βγάζουν προϊόντα που να επισημαίνονται ως γάλα δύο ή τριών ημερών, επιδιώκοντας να παίξουν σε άλλο επίπεδο του ανταγωνισμού.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: