Την έντονη καταδίκη της για την πτώση του συριακού όλμου στο τουρκικό Ακτσάκαλε εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, καλώντας «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Στήριξη στην Άγκυρα παρείχε Βερολίνο και Ιταλία, ενώ η Γαλλία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει «γρήγορο και αποφασιστικό μήνυμα στη Συρία». Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει την αντίδραση της Τουρκίας «κατανοητή», αλλά σημειώνει πως η κλιμάκωση «είναι ανεπιθύμητη».
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συριακές επιθέσεις στην Τουρκία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, απευθύνοντας παράλληλα «έκκληση σε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη περίσκεψη».
«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία» πρόσθεσε η καγκελάριος, σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε σε επαφή με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα πιστεύω ότι η περίσκεψη είναι το σύνθημα που η Γερμανία προωθεί με μεγάλη αποφασιστικότητα».
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ανέφερε πως το Βερολίνο είναι «αδιαμφισβήτητα στο πλευρό της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, αλλά καλούμε επίσης σε μετριοπάθεια, σε μια λογική απάντηση σε αυτή την κατάσταση που επιδεινώνεται».
Η κατάσταση «πρέπει τώρα να αποκλιμακωθεί» σημείωσε, τονίζοντας πως «το καθεστώς του Άσαντ πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και των άλλων γειτόνων του».
Το Βερολίνο κάλεσε «όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην εμποδίζουν πλέον την ικανότητα δράσης της διεθνούς κοινότητας».
«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και εκείνη της ιταλικής κυβέρνησης προς εκείνη της Τουρκίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι αναφερόμενος στις εξελίξεις της κρίσης με την Συρία.
«Το αίτημα της κυβέρνησης της Άγκυρας προς το Κοινοβούλιο της χώρας είναι καθ' όλα νόμιμο. Πρόκειται για εκτίμηση της τουρκικής κυβέρνησης που δεν στερείται, οπωσδήποτε βάσης» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Στην κρίση της Συρίας, η διεθνής κοινότητα είναι «αδύναμη» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει «παραλύσει» είπε ο Τζούλιο Τέρτσι.
Η Γαλλία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή για την ειρήνη» το περιστατικό στο Ακτσάκαλε, λέγοντας πως τέτοιες πράξεις πρέπει να τερματιστούν χωρίς καθυστέρηση.
Το Παρίσι κάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο έχει παραπέμψει το θέμα η Άγκυρα, να «δώσει ένα γρήγορο και αποφασιστικό μήνυμα» στην Συρία.
Από την πλευρά της Βρετανίας, ο ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε από τη Βουδαπέστη πως η απάντηση της Άγκυρας «είναι κατανοητή, έλαβε χώρα μία εξωφρενική πράξη». «Εκφράζουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη στην Τουρκία αλλά δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κλιμάκωσης στο περιστατικό» προσέθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Ο Χέιγκ τόνισε ότι η Συρία πρέπει να διασφαλίσει «πως δεν θα επαναληφθεί σε καμία περίπτωση τέτοιο περιστατικό ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στα σύνορά της με την Τουρκία ή άλλη χώρα».
Το Ιράν κάλεσε τη Δαμασκό και την Άγκυρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
«Τα δύο μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένοπλους εξτρεμιστές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή (...) Η ασφάλεια της περιοχής βασίζεται στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Συρίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Ανμπολαχιάν.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου