Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Με τα συγκλονιστικά αυτά λόγια η 40χρονη Αναστασία Καλουπτσή -ανάπηρη εκ γενετής- εκφράζει στη «Μ» το θυμό της για την ταλαιπωρία και την απαξίωση που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας. Καθισμένη στο αναπηρικό καροτσάκι της και κρατώντας μαζί με άλλα άτομα με αναπηρία ένα μεγάλο πανό, συμμετείχε στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, έξω από το κτίριο του ΙΚΑ, όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας(ΚΕΠΑ), στην Αριστοτέλους 19, με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Παραπληγικοί, άτομα με προβλήματα όρασης, παιδιά με σύνδρομο Down και καρκινοπαθείς ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας αξιοπρεπή αντιμετώπιση της πολιτείας. Όπως κατήγγειλαν, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν από 8 έως και 14 μήνες στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, προκειμένου να περάσουν από τις υγειονομικές επιτροπές και να πάρουν το εξωιδρυματικό επίδομα, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και τον μοναδικό πόρο για τη διαβίωσή τους.
«Ζω με την αναπηρία εδώ και 27 χρόνια. Παίρνω μια σύνταξη 200 ευρώ από τον άνδρα μου, τον οποίο έχω χάσει. Είμαι σε αναμονή πέντε μήνες για να περάσω από επιτροπή του ΚΕΠΑ για πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας μου. Δεν ξέρω πότε θα έρθει η σειρά μου. Πώς θα επιβιώσω;» λεει στη «Μ» η κ. Παναγιώτα Ράπτου, η οποία κάθεται στο αναπηρικό καροτσάκι της.
Δίπλα της στέκεται ο κ. Γεώργιος Κακκαβάς με ποσοστό αναπηρίας 67%, ο οποίος εξηγεί ότι «κάθε δύο χρόνια περνάμε από επιτροπή. Για να συμβεί όμως αυτό, μπορεί να είμαστε σε λίστα αναμονής ακόμη κι ένα χρόνο. Όλο αυτό το διάστημα μάς κόβουν τη σύνταξη και το αναπηρικό επίδομα κι αναγκαζόμαστε να ζούμε με δανεικά. Προσωπικά περίμενα 11 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αγκάθι» αποτελεί και το ότι δεν υπάρχουν πλέον επιτροπές γιατρών για εξέταση κατ’ οίκον ΑμεΑ, που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Έτσι, οι συγγενείς τους αναγκάζονται να τα φέρνουν στο ΚΕΠΑ της Αριστοτέλους και να τους κουβαλάνε στα χέρια, αφού το ασανσέρ που υπάρχει δεν χωράει αναπηρικό καροτσάκι.
«Μην μας πετάτε στον Καιάδα»
Δέκτης παραπόνων από ανάπηρα άτομα, που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα γίνεται καθημερινά το Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. Όπως τονίζει στη «Μ» ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γιώργος Αυγουστίδης, "η πολιτεία δημιούργησε ένα σύστημα με ανάπηρους-μαϊμού και τώρα ταλαιπωρούμαστε κι εμείς που δεν φταίμε και που εισπράττουμε δικαίως το αναπηρικό επίδομα».
Ο γραμματέας του Παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Πέτρος Βαρσαμής, τονίζει ότι το πρόβλημα άρχισε από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, οπότε καταργήθηκαν οι επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας και αντικαταστάθηκαν από τα ΚΕΠΑ, τα οποία δεν διαθέτουν καν επαρκές προσωπικό.
Τα αιτήματα
Η (ΕΣΑμεΑ) ζητεί την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση. Για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση. Ακόμα, ζητεί ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου