Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2012

ΜΙΑ «ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ» ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΙΠΕΣ


Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά μια θετική τοποθέτηση.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που επικαλείται, η « Ν» η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και όχι για την προετοιμασία αποφάσεων, ενώ ούτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, χρειαζόμαστε 1-2 βδομάδες για να προετοιμαστούμε από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Χθες, μετά τη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ερωτηθείς αν η τρόικα ζητά πιο «ζεστό» χρήμα από περικοπές, π.χ., επιδομάτων, συντάξεων, μισθών, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να συμβιβαστούμε, να βρούμε ένα συμβιβασμό που να συμφέρει την ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».

Σε ερώτηση αν η τρόικα δέχεται κάποια πράγματα ή αν θα πάμε σε μια πολιτική λύση, πολιτικού χαρακτήρα και όχι οικονομοτεχνικού, απάντησε πως «δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν». «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» συμπλήρωσε.

Aνάλογες επισημάνσεις έκαναν νωρίτερα και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας παράλληλα για σύγκλιση και πρόοδο στις συζητήσεις με την τρόικα. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντας του υπουργείου σημείωνε πως μια θετική δήλωση κατά τη διάρκεια του Eurogroup θα δώσει την αφορμή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την τρόικα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε όλα για το πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος παράγοντας παράλληλα διέψευσε ότι θα περικοπούν τα δώρα των επιδομάτων ανεργίας.

Σχετικά με το χρόνο σύνταξης και δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας, που αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται. Υπενθυμίζεται πως από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ δεδομένου ότι βάσει του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες το χρέος των οποίων δεν είναι βιώισιμο.

Την ίδια ώρα πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας υποστήριζε πως οι συνομιλίες σχετικά με το κεφάλαιο των δημοσιονομικών του ελληνικού προγράμματος είναι «πολύ καλές και παραγωγικές». Για πρόοδο μίλησε και ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας πως οι διαπραγμάτευσεις «έχουν προχωρήσει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: