Παρασκευή, Οκτωβρίου 26, 2012

FT: ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Το δημοσίευμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις αξιώσεις του Βερολίνου, όπως αυτές αποκαλύφθηκαν στο πρόσφατο non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επισημαίνει όμως ως πιθανή μία πρόσθετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με ποσά της τάξης των 16 - 18 δισ. ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει την διετή επιμήκυνση, απαιτεί την πρόληψη ξένων ειδικών που θα συνδράμουν στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις κρατικοποιήσεις, αναφέρεται στο άρθρο.
Τα προτεινόμενα από το Βερολίνο μέτρα που σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν στήριξη στην Γαλλία και την Κομισιόν, θα απαιτούν επίσης αυτόματες, οριζόντιες περικοπές δαπανών, αν η Ελλάδα ξεφύγει από τους αναθεωρημένους στόχους του μνημονίου, σύμφωνα με το αντίγραφο του σχεδίου που έχουν στην κατοχή τους οι FT.


Ειδικός λογαριασμός
Εκτός από την υποχρέωση της Ελλάδας να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες, το μονοσέλιδο υπόμνημα «μηχανισμοί ενισχυμένης διοίκησης και ελέγχου», που θα αποτελεί τμήμα όσων συζητηθούν στις Βρυξέλλες, προτείνει επίσης να μεταφέρονται τα όποια πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν διεθνώς ελεγχόμενο ειδικό λογαριασμό, που θα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Στο Βερολίνο τέτοια μέτρα θεωρούνται ουσιώδη, όχι απλώς για να καθησυχάσουν το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, άλλοι παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι η πρόταση είναι πολιτικά υποκινούμενη.

«Το όλο θέμα έχει να κάνει με την πολιτική», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος. «Δεν υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί λόγοι κάτι τέτοιο. Όλο αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολιτικά το Βερολίνο».
Τα μέτρα αποτελούν την πιο προχωρημένη μέχρι σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό, σχολιάζουν οι FT, παραθέτοντας δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου που συμμετέχει στις συνομιλίες, περί «σκληρής αλλά ρεαλιστικής πρότασης». Το ΔΝΤ πάντως παραμένει σκεπτικό.
Πρόσθετη χρηματοδότηση
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 δισ. ευρώ έως 18 δισ. ευρώ.
Στα προσχέδια των μνημονίων που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των Financial Times σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης.
Όταν πέσουν οι υπογραφές, γράφει η εφημερίδα, η διαμάχη θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρουν την επιπλέον χρηματοδότηση που χρειάζεται για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: