Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2012

Η GOOGLE ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΓΑΛΛΙΚΑ MME ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΦΟΡΟΣ


Οι σκέψεις της γαλλικής κυβέρνησης να καταβάλλονται δικαιώματα από στις ιστοσελίδες που συλλέγουν και αναδημοσιεύσουν ειδήσεις, όπως είναι το Google News, προκάλεσαν την παρέμβαση της αμερικανικής εταιρείας που απειλεί πλέον να αποσύρει τα γαλλικά μέσα από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.
Όπως αναφέρει ο Monde, στο email της αμερικανικής εταιρείας που στάλθηκε μέσα στον Οκτώβριο σε αρκετά υπουργεία, αναφέρεται ότι ένας τέτοιος φόρος «αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξή της» και, κατά συνέπεια, θα βρεθεί στη θέση να μην περιλαμβάνει στα αποτελέσματα γαλλικές σελίδες.


Τον φόρο στηρίζουν τόσο η γαλλική Ένωση Συντακτών Ημερήσιου Τύπου (SPQN) όσο και η υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί.

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη, η υπουργός διευκρίνισε ότι ο φόρος θα αφορά μηχανές αναζήτησης και άλλους ιστότοπους που συλλέγουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο (aggregators).

Μιλώντας στον Monde η Ο.Φιλιπετί δήλωσε έκπληκτη από το περιεχόμενο του email και τον τόνο των απειλών που χρησιμοποίησε η αμερικανική εταιρεία. «Δεν γίνεται έτσι διάλογος», υπογράμμισε.

Προγραμματίζει πάντως συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας όπου θέτει το ζήτημα του φόρου και αλλά και κάποιες αναφορές της γαλλικής Αρχής για τα προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από την Google.

Τις απειλές απορρίπτει και η Ένωση Συντακτών, ο πρόεδρος της οποίας, Μαρκ Φεγιέ, υποστηρίζει στον Monde ότι σε συνάντηση με την Google στις αρχές του μήνα δεν τέθηκε θέμα μη αναφοράς των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα. Υποστηρίζει δε ότι αν ισχύσει ο αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει μέσα ενημέρωσης σε κλείσιμο. 

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
18-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: