Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2012

«ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ» Ο ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 2014, ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ


Το πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια, απόφαση για την οποία έδωσε το πράσινο φως το Eurogroup, επειδή ο μέχρι πρότινος στόχος για το 2014 «είναι μη ρεαλιστικός», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  
Όσον αφορά το θέμα του χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου παραμένει «ανοικτό ζήτημα» προ της εκταμίευσης, ο Σόιμπλε υποστήριξε το μεσημέρι της Τρίτης πως ο ορίζοντας στον οποίο θα πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ είναι το 2022 -επιβεβαιώνοντας δηλαδή τη διάσταση Ευρωζώνης και ΔΝΤ που είχε διαφανεί το προηγούμενο βράδυ.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π.Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.


Μιλώντας την Τρίτη, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να έχουμε μία αρχική συμφωνία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου», οπότε και συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε η συμφωνία αυτή «να υποβληθεί για έγκριση και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση των κεφαλαίων μέχρι το τέλος του μήνα».

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «ιδιαίτερα φιλόδοξο» τον στόχο να καταστεί το ελληνικό χρέος της Ελλάδας βιώσιμο το 2020. O Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα. 

Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνουν βήματα αναφορικά με τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως είχε αναφέρει στο γερμανικό ραδιόφωνο μετά το Eurogroup, ο Σόιμπλε τόνισε ότι η πρόοδος στην Ελλάδα είναι «αδιαμφισβήτη» αλλά παραμένει ακόμη «ανοικτό ζήτημα» το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν από το Μπούντεσταγκ. Ο Σόιμπλε εκτίμησε επίσης ότι θα είναι σε θέση να ενημερώσει τη γερμανική Βουλή την επόμενη εβδομάδα «ώστε το Μπούντεσταγκ να ψηφίσει νωρίτερα».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: