Κυριακή, Νοεμβρίου 18, 2012

ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ 20 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ-ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΟΥΣ


Σχέδιο «τιτλοποίησης» εσόδων ύψους 20 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση και πώληση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες με τη σύσταση κοινοπραξίας, στην οποία θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, για να τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και να αποφευχθούν καθυστερήσεις και παλινωδίες του παρελθόντος παράγοντες της Ευρωζώνης εξετάζουν τη σύσταση «διεθνούς τρόικας», που θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Το έργο της αξιοποίησης και πώλησης ακινήτων του Δημοσίου θα αναλάβει κοινοπραξία υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα εκπονήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου, έτσι ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία και την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος.
Μάλιστα, για να εισρεύσει αμέσως ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία η διεθνής κοινοπραξία θα καταβάλει ως «προκαταβολή» ποσό της τάξης των 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν στους ελεγκτές, με το αζημίωτο, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ουσιαστικά, η κοινοπραξία θα λειτουργεί ως μεσολαβητής για το deal με την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και η αμοιβή της θα είναι η προμήθεια επί της αξίας των ακινήτων που θα αξιοποιηθούν ή θα πωληθούν.
Κοινοτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την υπέρβαση των παντός είδους και τύπου εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, στον κατάλογο των ακινήτων του Δημοσίου που θα αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία περιλαμβάνονται οι Κασσιώπη, Αφάντου, 29 κτίρια, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, περιφερειακά αεροδρόμια και αποθηκευτικοί χώροι.
Β. Δεμίρης
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: