Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2012

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 25Ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Ταινίες πρώτης προβολής, ευρωπαϊκές που δεν έχουν βρει ακόμα διανομή στις ελληνικές αίθουσες, αφιερώματα σε ταινίες τρόμου, στον νεοναζισμό στον κινηματογράφο, σε γουέστερν, στον νέο τουρκικό κινηματογράφο, στον κυπριακό κινηματογράφο και στους Ελληνες σκηνοθέτες της διασποράς συνθέτουν το πολυποίκιλο πρόγραμμα του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Μάλιστα, την αυλαία στα επίσημα εγκαίνια της διοργάνωσης θα σηκώσει -την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Αστυ- η πολυαναμενόμενη «Αννα Καρένινα» με την Κίρα Νάιτλι στον ομώνυμο ρόλο.
Με περισσότερες από 90 ταινίες το επετειακό 25ο Πανόραμα θα διεξαχθεί από τις 15 έως και τις 25 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και τον κινηματογράφο Τιτάνια. Πάντως, σε πρώτη προβολή εκτός από την «Αννα Καρένινα» του Βρετανού σκηνοθέτη Τζο Ράιτ θα προβληθούν -ανάμεσα σε άλλες- και οι ελληνικές «11 Συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου και «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» του Νίκου Αλευρά.


ΒΡΑΒΕΙΟ 
Στο διαγωνιστικό τμήμα το βραβείο του Πανοράματος θα διεκδικήσουν ταινίες όπως «La noche d' enfrente», κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ, «Death of a Μan in the Balkans» του Μιροσλάβ Μομτσίλοβιτς, μια μαύρη κωμωδία για τη βαλκανική ιδιοσυγκρασία, «Either Way» του Χάφσταν Γκούναρ Σίγκουρσαν, μια βραβευμένη κωμωδία στην αχανή φύση της Ισλανδίας της δεκαετίας του '80, για την οποία ήδη ετοιμάζεται το αμερικανικό ριμέικ.
ΤΑΙΝΙΕΣ Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού και οι ελληνικές «10η Μέρα» του Βασίλη Μαζωμένου, σχετικά με τη ζωή ενός Αφγανού μετανάστη στην Ελλάδα της κρίσης, και «Η χαρά και η θλίψη του σώματος» του Ανδρέα Πάντζη, μία ταινία για τα διλήμματα του παρελθόντος και τα ερωτήματα του μέλλοντος. Για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου και με τίτλο «Fright Night: From Dusk Till Dawn» το Πανόραμα θα προβάλει τα «Audition» του Τακάσι Μιίκε, «Dawn of the Dead» του Τζόρτζ Ρομέρο και «Η Εβδομη Πύλη της Κολάσεως» του Λούτσιο Φούλτσι. Και ακόμη, στο πλαίσιο των αφιερωμάτων θα προβληθούν οι 15 μικρού μήκους ταινίες φιναλίστ των βραβείων (2011) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy).
Η κριτική επιτροπή του φετινού Πανοράματος αποτελείται από τους σκηνοθέτες Μενέλαο Καραμαγγιώλη και Νίκο Τριανταφυλλίδη, τους ηθοποιούς Τάκη Σπυριδάκη και Δήμητρα Χατούπη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ http://www.panoramafest.org/
TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΪΛΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: