Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, κατήγγειλε τις ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ως «κατάφωρη επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας» και πρόσθεσε ότι το Κάιρο «δεν θα εγκαταλείψει τη Γάζα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.
«Η Αίγυτος σήμερα δεν είναι η Αίγυπτος του χθες και οι Άραβες σήμερα δεν είναι οι Άραβες του χθες» υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Με υψηλούς τόνους σε βάρος του Ισραήλ καταδίκασε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Εσάμ Καντίλ τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, λέγοντας πως το Κάιρο δεν θα σταματήσει «τις προσπάθειες να σταματήσει την επίθεση και να επιτευχθεί ανακωχή» από τη σύντομη, και σπάνια, επίσκεψή του στον παλαιστιανικό θύλακα.Το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου ενισχύονται γύρω από τη Γάζα με ορατό το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης, είχε αναφέρει πως θα ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Καντίλ υπό τον όρο να μην εκτοξευτούν ρουκέτες από τη Χαμάς, αλλά τελικά η κατάπαυση πυρός «ξεφούσκωσε» γρήγορα.To μεσημέρι η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η ρουκέτα έπεσε στη θάλασσα και ότι δεν υπάρχουν θύματα ή ζημίες.
Το απόγευμα η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μια ρουκέτα Κάσαμ στην Ιερουσαλήμ, μερικά λεπτά αφού ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού στην πόλη.
Ο ισραηλινός σταθμός μετέδωσε ότι η ρουκέτα έπεσε στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, ενώ υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν απώλειες.
Αφού συνάντησε αξιωματούχους της Χαμάς και επισκέφτηκε νοσοκομείο στη Γάζα, ο Καντίλ ανέφερε ότι «η Αίγυπτος δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες να να σταματήσει η επίθεση και να επιτευχθεί ανακωχή».
«Αυτό που βλέπω στη Γάζα είναι μία καταστροφή και δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός» είπε ο Καντίλ, όπως μεταδίδει το BBC.
Η ανάφλεξη στη Γάζα αναμένεται να δοκιμάσει και στην πράξη τους συσχετισμούς που έφερε η «Αραβική Άνοιξη» στο Παλαιστιανικό. Μετά τον Καντίλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντελσαλέμ θα επισκεφτεί τη Γάζα το Σάββατο.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από το τέμενος Αλ Άζχαρ στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθούν κατά της ισραηλινής αεροπορικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε Ιράν και Δυτική Όχθη.
Συμπλοκές σημειώθηκαν ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και διαδηλωτές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την ώρα που δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Στην Χεβρώνα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία κοντά σε περιοχή που τελεί υπό την διοίκηση του ισραηλινού στρατού στην παλαιά πόλη και συγκρούστηκαν με τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε σημεία ελέγχου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ανησυχία εκφράζει η διεθνής κοινότητα
Η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για τις εξελίξεις, λέγοντας πως το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες τους στο μέτρο της αναλογικότητας». Το Βερολίνο από την πλευρά του κάλεσε την Αίγυπτο να «χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Χαμάς» για να επιτευχθεί λύση.
«Ανησυχώ έντονα για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και λυπούμαι βαθύτατα για τις απώλειες αμάχων και από τις δύο πλευρές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Άστον.
«Οι επιθέσεις με ρουκέτες από την Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα από τις οποίες ξεκίνησε η παρούσα κρίση είναι απολύτως απαράδεκτες για όποια κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσουν. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον πληθυσμό του από τέτοιου είδους επιθέσεις. Καλώ το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι η απάντησή του στο μέτρο της αναλογικότητας» είπε η Άστον.
Η ίδια είπε ότι μίλησε για την κατάσταση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με το γραφείο του Αιγύπτιου προέδρου καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Η Άστον τόνισε ότι ελπίζει πως η σημερινή επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ στη Γάζα θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε κι εκείνος τη μεγάλη ανησυχία του γι' αυτό που συμβαίνει στη ζώνη της Γάζας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Βαρσοβία.
«Ως εκ τούτου ανέλαβα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κάθε πρωτοβουλία για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση της βίας. Αυτό αποτελεί ευθύνη της Γαλλίας γιατί αυτή μπορεί και μιλάει και με τους μεν και με τους δε» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Μόρσι, ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Καΐρου να σταματήσει η βία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα, καταδικάζοντας τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθώς και τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη.
«Οι δύο μορφές» βίας «σκοτώνουν πολίτες», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι εκτοξεύσεις ρουκετών σκοτώνουν με έναν τρόπο «που δεν κάνει διακρίσεις· οι αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν άμαχους εξίσου» τόνισε.
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες ο εκπρόσωπος είπε πως η Ύπατη Αρμοστεία «καλεί τις δύο πλευρές να αποχωρήσουν από αυτή τη σύγκρουση που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη» και κάλεσε τα μέρη «να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» των συγκρούσεων.
Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου
Αν και μέχρι στιγμής η επέμβαση δεν έχει την ένταση εκείνης των αρχών του 2009, η κατάσταση στη Γάζα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως, με σημάδια πως το Ισραήλ βλέπει σοβαρά την απειλή του να μπει στη Γάζα, να ενισχύονται.
Σύμφωνα με το Associated Press, στρατεύματα, τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού πλήθαιναν στην περιοχή γύρω από τη Γάζα το πρωί της Παρασκευής.
Επιπλέον σημάδι ήταν και η υπενθύμιση από τον ισραηλινό στρατό πως έχει πάρει έγκριση να καλέσει στα όπλα 30.000 εφέδρους.
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.
Πλέον, ο αριθμός των νεκρών από την Τετάρτη ανέρχεται σε 26 (23 Παλαιστίνιοι και τρεις Ισραηλινοί).
Ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνιους συγκαταλέγονται και άμαχοι, και μάλιστα παιδιά ή βρέφη. Οι τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα της παλαιστινιακής Χαμάς χτύπησε την πολυκατοικία τους στο Kιριάτ Μαλαχί στο νότιο Ισραήλ.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ σφυροκοπούν τη Γάζα στοχεύοντας θέσεις της Χαμάς και έχουν πλήξει μέχρι στιγμής 340 στόχους. Οι μαχητές της Χαμάς από την πλευρά τους έχουν εκτοξεύσεις περίπου 450 ρουκέτες στο Ισραήλ από την έναρξη των επιχειρήσεων.
Το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο λεγόμενος «Σιδερένιος Θόλος» έχει αναχαιτίσει περίπου 130 ρουκέτες. Για πρώτη φορά πάντως, ρουκέτες της Χαμάς έφτασαν μέχρι το Τελ Αβίβ, επεκτείνοντας τον πανικό στο Ισραήλ και πέραν των περιοχών που συνορεύουν με τη Γάζα.
Τι λέει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα
«Από το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές από την Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, έχουν εκτοξεύσει περισσότερες από 170 ρουκέτες και όλμους προς το Νότιο Ισραήλ» αναφέρει ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα.
«Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί, το 15% του πληθυσμού του Ισραήλ, δέχεται πυρά και βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Ο απρόκλητος βομβαρδισμός ξεκίνησε αφότου η Χαμάς εκτέλεσε δύο διασυνοριακές επιθέσεις προκαλώντας έκρηξη την περασμένη Πέμπτη σε σήραγγα γεμάτη εκρηκτικά, σκαμμένη κάτω από την τον φράχτη στα Ισραηλινά σύνορα. Το Σάββατο εξαπολύθηκε επίσης αντιαρματικός όλμος εναντίον οχήματος βαθιά μέσα στο Κράτος του Ισραήλ» τονίζει η ανακοίνωση.
«Παρά την αναδίπλωση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 και την πλήρη αποχώρηση όλων των Ισραηλινών στρατιωτών και των πολιτών του, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, η Χαμάς συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του, αποδεικνύοντας ότι στόχος της δεν αποτελεί η ισραηλινή παρουσία στη Γάζα αλλά η ίδια η ύπαρξη του Ισραήλ» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Το κράτος του Ισραήλ ενεργεί σε αυτοάμυνα με αποκλειστικό στόχο να εκπληρώσει το καθήκον του απέναντι στους πολίτες του για προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες. Οι στόχοι της Ισραηλινής επιχείρησης είναι καθαρά στρατιωτικοί. Το Ισραήλ θα κάνει κάθε προσπάθεια για να μην πληγεί ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας και λυπάται για τον οποιοδήποτε τραυματισμό αμάχων. Τα συνοριακά περάσματα του Ισραήλ με την Γάζα παραμένουν ανοικτά για να επιτραπεί η κανονική μεταφορά προϊόντων και ανθρωπιστικής βοήθειας» συμπληρώνει.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου