Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2012

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΟΓΩ «ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»


Η τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της κυπριακής προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου, επισημαίνει το προεδρείο της επιτροπής το οποίο συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη.


Σε δήλωσή τους η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών Μαριλένα Κοππά και ο ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ως αντιπρόεδροι της εν λόγω επιτροπής, επισήμαναν ότι η επιμονή της αντιπροσωπείας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να μην προσκληθεί η κυπριακή προεδρία, οδήγησε σε αδιέξοδο τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου και στη ματαίωση της επόμενης συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής».

«Δεν αποδεχθήκαμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αγνοηθεί ή και να παρακαμφθεί η θεσμική τάξη και η πολιτική πρακτική της ΕΕ», προσθέτουν.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς είχε καταστεί σαφής από τον περασμένο Ιούλιο, με επιστολή προς τον συμπρόεδρο Αφίφ Ντεμιρκιράν: «η συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου, αναγνωρισμένου από τις Συνθήκες θεσμού της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά επέλεξε να εφαρμόσει τακτική κωλυσιεργίας τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, επικαλούμενη πρακτικά θέματα χωρίς όμως να απαντά στο κεντρικό αυτό ζήτημα».

Η επιτροπή επανέλαβε ότι επιθυμεί την πραγματοποίηση της συνάντησης τον Δεκέμβριο και ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι θέμα αρχής.

«Η απροκάλυπτη πλέον άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης», τονίζεται.

«Καταδικάζουμε τη στάση αυτή ως απαράδεκτη. Η καλή πίστη και ο αλληλοσεβασμός είναι βασικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις. Η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν επιτρέπεται να εμπαίζει και να αγνοεί τη θεσμική τάξη και τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: