Τετάρτη, Νοεμβρίου 07, 2012

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Ένταση επικράτησε μέσα στη Βουλή, λόγω ρύθμισης που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στη Βουλή εξομοιώνονται με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους. 


Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7:00 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ολομέλεια πήρε «φωτιά» λόγω της επίμαχης τροπολογίας.

Όταν η συνεδρίαση ξανάρχισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με σκληρή και οργισμένη δήλωση απέσυρε την νομοτεχνική βελτίωση με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αλλαγή του Κανονισμού.

Ωστόσο ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Βουλής με νεότερη ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η απεργία συνεχίζεται διότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν». 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο του 2011 και επιτίθενται στον υπουργό Οικονομικών πως κάνει σα να μην γνωρίζει τις μεγάλες μειώσεις που προέκυψαν με την ψήφιση και του νέου μειωμένου προϋπολογισμού της Βουλής.

«Δεν δεχόμαστε η εκτελεστική εξουσία να υποκαταστήσει και να καταργήσει τη νομοθετική, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», αναφέρουν και ζητούν την «οριστική απόσυρση της τροπολογίας Στουρνάρα που καταλύει το αυτοδιοίκητο της Βουλής».


Η οργισμένη δήλωση Στουρνάρα

«Είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση», είπε ο κ. Σουρνάρας εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους οποίους κατηγόρησε ότι «αγκάλιασαν μια προνομιούχα τάξη» και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία τους να κηρύξουν στάση.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας στη σκληρή δήλωσή του «η τροποποίηση που κατέθεσα μόλις πριν είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή και απαίτηση της κοινωνίας. Είναι ψευδές άθλιο και λαϊκίστικο ότι το επέβαλε η τρόικα.» 

» Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αγκάλιασαν μια προνομιούχα τάξη και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στη συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων της Βουλής να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας.» 

» Είμαι υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος να αποσύρω τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Θα επανέλθουμε με νέα διάταξη με την οποία θα εναρμονίζουμε τον Κανονισμό με ότι ισχύει για τα μισθολόγια του δημόσιου τομέα».

Παραίτηση Στουρνάρα ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Οργισμένος πήρε το λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Καμμενος,   επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πολλοί υπάλληλοι της Βουλής είναι διορισμένοι από τους προέδρους της Βουλής. 

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Καμμένος αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας μπορεί να ακυρώνει το αυτοδιοίκητο της Βουλής που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Μάλιστα με σκληρές εκφράσεις κατά το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα τον οποίο χαρακτήρισε «διορισμένο υπάλληλο της Goldman Sachs», ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή». 

Η κυρία Παπαρήγα εξέφρασε καταρχάς την απορία της γιατί ο κ. Στουρνάρας επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να καταθέσει την επίμαχη ρύθμιση, υπονοώντας σαφώς ότι η τροπολογία κατατέθηκε για να αποπροσανατολίσει από τα σκληρά μέτρα.

«Κάποια κόμματα κάνουν πασαρέλα και βαβούρα εντός της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή αξιοποιεί την αναστάτωση στη λειτουργία της Βουλής.

Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζήτησε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνοντας το λόγο μετά την κυρία Παπαρήγα ο κ. Λαφαζάνης δεν παρέλειψε να της απαντήσει ότι «δεν κάνουμε πασαρέλα».

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στις ογκώδεις διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή, αλλά και στην συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι «μια απέραντη λαοθάλασσα ζητά να αποσυρθούν τα μέτρα» και καλώντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μην προκαλεί το λαό με τα ΜΑΤ και τα κανόνια νερού. 

«Ο κόσμος απαιτεί να αποσυρθούν τα μέτρα, με τους αυταρχισμούς η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβληθεί» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Η συζήτηση για τους υπαλλήλους της Βουλής συνεχίστηκε για λίγο ακόμη με τον Μ.Βορίδη της ΝΔ να κατηγορεί ότι το θέμα προκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του ΠΑΣΟΚ, να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν οι υπάλληλοι της Βουλής πρέπει να εξισωθούν με όλους τους άλλους υπαλλήλους ή όχι.

Να τιναχτεί στον αέρα κινδύνευσε η διαδικασία

Σύμφωνα με την ρύθμιση που προωθούσε το υπουργείο Οικονομικών οι μειώσεις των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής θα γίνονταν κατ' αναλογία των μειώσεων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, χωρίς να απαιτείται αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Άμεση ήταν η αντίδραση των υπαλλήλων της Βουλής με τον Σύλλογό τους να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα συμμετάσχει στην απεργία «σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος, διότι διαφαίνεται προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, με κενού περιεχομένου ρυθμίσεις, για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στο βήμα ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας. 

Έντονη ήταν και αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είπαν ότι θα καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης και απείλησαν με αποχώρηση από τη Βουλή.

Χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων:

«Μαζί με τη ισοπέδωση της Εθνικής Κυριαρχίας, η κυβέρνηση Σαμαρά κατέλυσε απόψε και το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το παρέδωσε στη τρόϊκα. Η βούληση των Ελλήνων Βουλευτών παραδόθηκε στη βούληση των αφεντικών της ελληνικής συγκυβέρνησης.»

»Την φασιστική... 'νομοτεχνική βελτίωση', όπως την ονόμασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μπορεί να τη κατέθεσε ο διορισμένος και μη κοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά η ευθύνη αφορά τη κεφαλή του ψαριού που βρωμάει. Δεν αναφέρω τη ΔΗΜΑΡ, διότι ο Πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης μου είπε πριν από λίγο, ότι αγνοούσε παντελώς οτι ο Στουρνάρας θα έφερνε τέτοια τροπολογία. Εδώ και μέρες φωνάζω για τα συμβαίνοντα στη Βουλή. Τώρα ήλθε το τελικό κτύπημα. Αίσχος. Εφιάλτης»

Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι αναμένεται δήλωση του υπουργού Οικονομικών για το θέμα και διέκοψε προσωρινά της συνεδρίαση.

Επιστρέφοντας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε -όπως προαναφέρθηκε- ότι είναι «αναγκασμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος να αποσύρει την ρύθμιση». 

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: