Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2012

ΗΧΗΡΗ ΗΤΤΑ ΚΑΜΕΡΟΝ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ


Αντιμέτωπος με αντάρτικο περίπου 50 βουλευτών του βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με φόντο την ΕΕ: Η βρετανική Βουλή υπερψήφισε, χάρη στους διαφωνούντες συμπολιτευόμενους βουλευτές, μη δεσμευτική πρόταση που απαιτεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ μέχρι το 2020 (που θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής) να μειωθεί αναλόγως της πορείας της οικονομίας σε πραγματικούς όρους και όχι παράλληλα με τον πληθωρισμό. 


Το Λονδίνο είναι έτοιμο να προβάλει βέτο αν οι αποφάσεις δεν συμφέρουν τη Βρετανία, είχε επισημάνει πριν την ψηφοφορία ο Κάμερον προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να «ηρεμήσει» τους βουλευτές του.

Η μη δεσμευτική πρόταση υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης με 307 «ναι» έναντι 294 «όχι». Ο Κάμερον είχε πει νωρίτερα ότι «στην καλύτερη περίπτωση, θα θέλαμε μείωση» του προϋπολογισμού της ΕΕ και «στη χειρότερη πάγωμά του». 

«Είμαι έτοιμος να χρησιμοποιήσω το βέτο εάν δεν εξασφαλίσουμε συμφωνία που θα είναι καλή για τη Βρετανία» είχε πει, αναφορικά με τη Σύνοδο, ο Κάμερον.

Το αποτέλεσμα της ψηφορορίας έχει ενδεχομένως μικρότερη σημασία για την άμεση στάση που θα κρατήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά μεγαλύτερη για το εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου, καθώς διαγράφεται όλο και σαφέστερα το χάσμα μεταξύ φιλοευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών.

Τζορτζ Όζμπορν: «Θα ασκήσουμε βέτο αν χρειαστεί»

Την αναφορά του Κάμερον περί βέτο επανέλαβε, μετά την ψηφοφορία, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν την Πέμπτη.

«Θέλουμε περικοπές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βρισκόμαστε στην αρχή μίας διαπραγμάτευσης. Ας δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η διαπραγμάτευση» δήλωσε ο Τζορτζ Οσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC

«Δεν θα δεχθούμε καμία συμφωνία, εκτός αν είναι θετική για τον βρετανό φορολογούμενο. Θα ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι ευνοϊκή για τον βρετανό φορολογούμενο» τόνισε ο Όζμπορν, με την ίδια ακριβώς φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει πριν την ψηφοφορία ο Κάμερον.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
1-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: