Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2012

ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ…ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ


Μιάμιση τα ξημερώματα. Η εφημερία του «Ερυθρού» έχει καταλαγιάσει. Ο κόσμος στα «Επείγοντα» λίγος... Σ' έναν απομακρυσμένο θάλαμο -στο βάθος του διαδρόμου- ένας άνθρωπος κοιμάται μόνος. Δεν πρόκειται για ασθενή. Είναι ένας φτωχός Αθηναίος, ο οποίος ζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο. Η νοσοκόμα της βάρδιας και οι γιατροί τού χορήγησαν με αγάπη τη «θεραπεία» που είχε ανάγκη: Ενα ζεστό κρεβάτι και ένα πιάτο φαγητό...


Το περιστατικό είναι αληθινό, αλλά όχι μοναδικό. Στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου ένα στα εκατό περιστατικά που εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία είναι φτωχοί και άστεγοι. Η κατάσταση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και εντείνεται όσο γίνονται πιο δύσκολες οι συνθήκες επιβίωσης.
Μόνο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τα 1.200 άτομα που εξετάζονται στην εφημερία οι δέκα είναι πεινασμένοι. Περιμένουν να εξεταστούν τελευταίοι. Λένε στον γιατρό ότι πονούν κάπου. Λίγη ώρα αργότερα του εξηγούν ότι ο πόνος έχει φύγει και τον παρακαλούν να τους δώσει «εισιτήριο» για να κοιμηθούν και να φάνε.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί δεν αρνούνται. Κατανόηση δείχνουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Υγείας. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι σε περιόδους κρίσεων ο κόσμος προστρέχει στα νοσοκομεία. Περιμένουν, δε, έξαρση του φαινομένου.

Στην Περιφέρεια
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, τέτοιες εικόνες δεν παρατηρούνται στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Εκεί -εξηγούν- οι κοινωνίες είναι κλειστές και τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί.
Δεν υπάρχουν, επίσης, στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία δεν εφημερεύουν ή κλείνουν το μεσημέρι ή στα νοσοκομεία των βορείων προαστίων, όπως το ΚΑΤ και το «Σισμανόγλειο».
Αντίθετα, στην «Πολυκλινική», που είναι στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως η «Παμμακάριστος», ο «Ευαγγελισμός», το «Λαϊκό» και το «Ιπποκράτειο».
Στελέχη του υπουργείου Υγείας εξηγούν στο «Εθνος» πως ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να κλείσεις τις πόρτες των νοσοκομείων: «Αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς με ευαισθησία και ανοχή».
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Υγείας εκδίδει αποφάσεις, με τις οποίες επιχορηγεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα για κάλυψη δαπανών περίθαλψης οικονομικά αδυνάτων, ανασφάλιστων ή αλλοδαπών. Μόνο για το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου το ποσό αυτό άγγιξε τις 600.000 ευρώ.
Νοσοκομεία που δέχονται περιστατικά: Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Πολυκλινική, Ερυθρός, Παμμακάριστος, Ιπποκράτειο
Συχνότητα εμφάνισης: Περίπου ένα στα 120 περιστατικά της εφημερίας
Περιστατικά στα «επείγοντα»: Περίπου 30.000 ανά μήνα στα κεντρικά νοσοκομεία (1η ΥΠΕ)
Επιχορήγηση για φτωχούς - ανασφάλιστους: 592.570 ευρώ, σε 29 νοσοκομεία, για το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2012
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: