Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2012

ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ


Την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα η "Bild", σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη γερμανική κυβερνητική πηγή, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο συμφωνεί να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, ενώ επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την αποτροπή ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με κάθε τρόπο. Μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα.
Μυστική συνάντηση χθες στο Παρίσι
Το ελληνικό χρέος βρέθηκε στο μικροσκόπιο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας που συνεδρίασαν χθες μυστικά στο Παρίσι.
Σκοπός της «κρυφής» αυτής συνάντησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ήταν η χάραξη κοινής γραμμής εν όψει του σημερινού Eurogroup, ιδιαίτερα δε η επίτευξη συμφωνίας για τις «λεπτομέρειες» της πρότασης που αφορά στην αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας. Αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη συνάντηση ανέφερε ότι η ιδέα παράτασης του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ για το 2022 δε έχει «κλείσει» ακόμη.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκάλυψαν πως η ομάδα των «4» κάλεσε στη μίνι σύνοδο τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να παραστεί, αλλά και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Παρά το γεγονός ότι έγιναν ερωτήσεις περί της συνάντησης τόσο στο γραφείο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί όσο και στον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κανείς δεν θέλησε να σχολιάσει τη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να τη διαψεύσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη για την αναγκαιότητα της συνδυαστικής πρότασης που προωθεί η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Η Γερμανία επεξεργάζεται μια λύση που θα φτάνει μέχρι το 2014, ύστερα δηλαδή από τις εκλογές στη χώρα, και περιλαμβάνει «κοκτέιλ» μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (μείωση των επιτοκίων, επιστροφή κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες από τους ελληνικούς τίτλους), αλλά όχι «κούρεμα» του χρέους.
Το διεμήνυσε, εξάλλου, μιλώντας στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD o κ. Σόιμπλε, λέγοντας: «Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κυρία Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία των κρατών-μελών δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις «κούρεμα». Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά». Αναφέρθηκε δε για μία ακόμη φορά στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: