Κυριακή, Νοεμβρίου 11, 2012

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ...ΕΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑΑΡΧΙΔΙΑ...

Οι έρευνες αυτές -στο σύνολό τους- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, εκτός από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, επικεντρώνονται και σε ένα ακόµη πρόσωπο που διαχειρίστηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αµυνας την τελευταία δεκαετία, καθώς και σε αξιωµατούχους και αρµόδιους για την προµήθεια των προγραµµάτων το συγκεκριµένο διάστηµα.Σχετικά µε τις τρεις εισαγγελικές έρευνες που αφορούν στον κ. Παπαντωνίου, αυτές διενεργούνται από οικονοµικούς εισαγγελείς και είναι επικεντρωµένες, στους χειρισµούς του σε προµήθειες εξοπλιστικών προγραµµάτων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, το διάστηµα από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004.

Συγκεκριµένα, ελέγχονται κάποιες από τις 15 συνολικά συµβάσεις που αφορούν σε προµήθεια εξοπλιστικών προγραµµάτων και οι οποίες φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού. Οι συνθήκες υπογραφής των προγραµµάτων αυτών ερευνώνται εξονυχιστικά από τους οικονοµικούς εισαγγελείς µε τη συνδροµή του Σώµατος Δίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος (ΣΔΟΕ), στα πρότυπα των συντονισµένων εισαγγελικών ερευνών που προηγήθηκαν για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου και έφεραν στο φως ένα απίστευτο «πάρτι» διακίνησης µαύρου πολιτικού χρήµατος, προερχόµενου από µίζες για τα εξοπλιστικά (γερµανικά υποβρύχια και ΤΟR-M1).

Οι έρευνες αυτές, όµως, δεν είναι οι µόνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στον κ. Παπαντωνίου. Οι αρµόδιες αρχές, δηλαδή οι οικονοµικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, έχουν πλησιάσει πρόσωπα που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού και άλλα που τον πλαισίωναν στα υπουργικά του καθήκοντα. Μάλιστα, τα έως τώρα ευρήµατα αξιολογούνται ως σηµαντικά.

Ο οικονοµικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, µε επιστολή του, ενηµερώνει την Επιτροπή Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής ότι το όνοµα της συζύγου του πρώην υπουργού, κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, περιλαµβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ µε τα ονόµατα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Μάλιστα, ο κ. Πεπόνης επισυνάπτει στοιχεία λογαριασµού και ήδη, όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή έδωσε οµόφωνα εντολή για αναδροµικούς ελέγχους από ορκωτούς ελεγκτές. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαντωνίου επιµένει, πάντως, πως «η αναφορά ονόµατος που συµπίπτει µε το όνοµα της συζύγου µου στη λεγόµενη λίστα Λαγκάρντ είναι παντελώς ανακριβής». Οπως υποστηρίζει, τόσο η σύζυγός του όσο και ο ίδιος δεν έχουν τοποθετήσει ποτέ χρήµατα στη συγκεκριµένη τράπεζα. Ωστόσο, ο έλεγχος έχει ξεκινήσει και εντός είκοσι ηµερών το ζεύγος Παπαντωνίου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Ο φίλος και νονός

Στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, όµως, όπως αυτή δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hot Doc», περιλαµβάνεται και το όνοµα του κ. Γιώργου Κανδαλέπα. Αν δεν πρόκειται για κάποια διαβολική σύµπτωση -καθώς αρκετοί µέχρι τώρα επικαλέστηκαν κάτι τέτοιο-, πρόκειται για τον στενό φίλο του πρώην υπουργού και νονό του γιου του, Ιάσονα.
Ο κ. Κανδαλέπας θεωρείται από τους γνωρίζοντες πρόσωπο-κλειδί σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραµµάτων, καθώς διατέλεσε σύµβουλος του επιχειρηµατία κ. Γιώργου Πατεράκη, όταν ο τελευταίος εκπροσωπούσε τα αεροσκάφη Eurofighter - επί θητείας του κ. Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Κανδαλέπας έχει µακρά και στενή σχέση µε τον κ. Παπαντωνίου, ο οποίος, ως υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, τον διόρισε το 1994 γενικό γραµµατέα Διεθνών Οικονοµικών Σχέσεων του υπουργείου. Εναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, ο κ. Κανδαλέπας παραιτήθηκε και δηµιούργησε την εταιρεία συµβούλων επιχειρήσεων και προώθησης επενδυτικών προγραµµάτων Remaco, ενώ ο κ. Παπαντωνίου συνέχισε να είναι τσάρος της οικονοµίας. Η σχέση τους συνεχίζεται αδιατάρακτη και περιβάλλεται µε εµπιστοσύνη όλη τη µακρά περίοδο κατά την οποία ο κ. Παπαντωνίου διαδραµατίζει κεντρικό πολιτικό ρόλο.

Εν τω µεταξύ, όλα τα πρόσωπα που περιλαµβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ ερευνώνται ήδη από το ΣΔΟΕ, µε εντολή του κ. Πεπόνη, για αδικήµατα όπως φοροδιαφυγή, ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος ή άλλα οικονοµικά εγκλήµατα. Ο εισαγγελέας εκτιµά ότι η λίστα δεν αποτελεί προϊόν υποκλοπής, αφού δόθηκε επισήµως από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, και άρα µπορεί να αξιοποιηθεί.

Εξοπλισµοί ύψους 6,2 δισ. € από τον Παπαντωνίου

Μάκης Πολλάτος

Εξοπλιστικά προγράµµατα συνολικού κόστους 6,220 δισ. ευρώ υπέγραψε ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργός Εθνικής Αµυνας την τριετία από το 2002 µέχρι το 2004. Ο κ. Παπαντωνίου διαδέχθηκε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Αµυνας τον Οκτώβριο του 2001 και παρέµεινε πολιτικός προϊστάµενος του Πενταγώνου µέχρι την αλλαγή κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2004. Το µεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραµµα που υλοποίησε ο κ. Παπαντωνίου είναι η αγορά των γερµανικών αρµάτων τύπου Leopard που αποκτήθηκαν από τη γερµανική Krauss-Maffei Wegmann και κόστισαν 1,727 εκατ. ευρώ.

Με πυξίδα την αρχή «follow the money», οι δικαστικές αρχές και το Σ∆ΟΕ, που ερευνούν τι συνέβη «κρυφά και φανερά» την προηγούµενη δεκαετία στους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, επικεντρώνονται σε λογαριασµούς αξιωµατικών που συµµετείχαν στις στρατιωτικές επιτροπές που έδωσαν το πράσινο φως για την προµήθεια των γερµανικών αρµάτων Leopard. Ενδεικτικό της χαώδους κατάστασης που επικρατούσε γύρω από τους στρατιωτικούς εξοπλισµούς είναι το γεγονός ότι σε µία περίπτωση εµφανίστηκε ένας επιχειρηµατίας -κατά πολλούς ανύπαρκτος αντιπρόσωπος- διεκδικώντας αµοιβή.

Την προµήθεια ύψους δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ είχε κερδίσει κοινοπραξία ξένων εταιρειών. Η υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα όταν ο «αντιπρόσωπος» διεκδίκησε την αµοιβή του κατηγορώντας τις αναδόχους εταιρείες για αθέτηση συµβολαίου. Τελικώς ο επιχειρηµατίας έλαβε ως αµοιβή µερικά εκατοµµύρια ευρώ από τις κατασκευάστριες εταιρείες παρά το γεγονός ότι στη σύµβαση δεν είχε δηλωθεί ως αντιπρόσωπός τους!

ΘΕΜΑ4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα βάζουν μόνο με τους τελειωμένους πολιτικούς για τα μάτια του κόσμου.Τα άλλα λαμόγια που είναι ακόμη στην πολιτική δεν τα πιάνουν.

Ανώνυμος είπε...

σωστός

Athanasios Davalas - Web Design Services είπε...

Θα θυσιάσουν ακόμα ενα κριάρι γιατί το πρώτο δεν έφτασε για να ηρεμήσει τα πλήθη. Πιστεύουν όμως αλήθεια ότι τα πρόβατα (εμείς) τρώμε κουτόχορτο; Απλά είμασταν αδιάφοροι μέχρι που νοιώσαμε την κρίση στο πετσί μας.

web design - Δημιουργία ιστοσελίδων - Προώθηση ιστοσελίδων

Ανώνυμος είπε...

Ο επόμενος Τσοχατζόπουλος θα πρέπει είναι η στενή συνεργάτης του την εποχή των μεγάλων μιζών η Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ ,αν έχουν τα αρχίδια.Το να πάει και ο Παπαντωνίου να κάνει παρέα στον Τσοχατζόπουλο δεν θα ήταν κακό αλλά αν δεν πάρεις πίσω τα κλεμμένα απλά τους ταΐζεις τσάμπα στην φυλακή.