Δευτέρα, Νοεμβρίου 26, 2012

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, προειδοποίησε σήμερα τη Γεωργία κατά των πολιτικών διώξεων, μετά από μια σειρά συλλήψεων πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του νότιου Καυκάσου.


«Δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική δικαιοσύνη και αντίποινα κατά των πολιτικών αντιπάλων», δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις που είχε με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι και τον πρωθυπουργό Μπιτζίνα Ιβανισβίλι στο Τμπιλίσι.

Η Άστον κάλεσε τον Πρόεδρο Σαακασβίλι και τον Ιβανισβίλι του οποίου ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου, να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες τους για να «συμβάλλουν στην καλή διακυβέρνηση της Γεωργίας».

Οι υποστηρικτές του Σαακασβίλι κατήγγειλαν την πολιτική καταστολή στη χώρα, μετά την πρόσφατη σύλληψη ενός πρώην υπουργού Άμυνας που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και βασανιστήρια, καθώς και τη σύλληψη και άλλων αξιωματούχων της πρώην κυβέρνησης του Σαακασβίλι.

Ο Ιβανισβίλι αρνήθηκε ότι οι υποθέσεις είχαν πολιτικά κίνητρα και επέμεινε στο γεγονός ότι οι πρώην αξιωματούχοι του επιτελείου του Σαακασβίλι είχαν διαπράξει αδικήματα που πρέπει να τιμωρηθούν.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές που χαιρετίστηκαν από τη Δύση ως η πρώτη ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Γεωργία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, ο δισεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι δήλωσε ότι έχει αναλάβει για λογαριασμό του το στόχο που έχει θέσει ο Σαακασβίλι, να ενταχθεί η Γεωργία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η ατλαντική συμμαχία έχει ωστόσο δηλώσει «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις πρόσφατες συλλήψεις πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης της Γεωργίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Πηγή: Προειδοποιήσεις της ΕΕ προς τη Γεωργία για τις πολιτικές διώξεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/78479#ixzz2DLiK6zRR
ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: