Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2012

Τέλη Νοεμβρίου προσδοκά η κυβέρνηση τη δόση, αλλά τα αγκάθια είναι πολλά

ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΙ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ...ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ.
Παρά την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ από την ελληνική Βουλή το Eurogroup της Δευτέρας δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για την δόση των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς η έκθεση της τρόικας δεν έχει υποβληθεί κι αυτό διότι παραμένουν κάποια αγκάθια τόσο μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, όσο και μεταξύ των δανειστών.
Η κυβέρνηση προσδοκά να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο οι δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων δημιουργούν προβληματισμό ακόμη και για αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.
Β.Σόιμπλε: «Αργότερα οι αποφάσεις για την Ελλάδα»
Η Κομισιόν χαιρετίζει την ψήφιση του Μνημονίου, αλλά επιφυλάσσεται
«Μακάρι να κάνουμε Χριστούγεννα με τη δόση» δηλώνει, κατόπιν αυτών, κεντρικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει Το Βήμα.
Ειδικότερα, βασικά ζητήματα που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δανειστών (ΕΕ και ΔΝΤ) είναι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής.
Βαθαίνει το ρήγμα στην τρόικα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους
Όσον αφορά στα ζητήματα που εγγείρουν οι δανειστές προς την ελληνική πλευρά, αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις και τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, για τα οποία Γερμανία και Γαλλία ζητούν πλέον να λαμβάνονται αποφάσεις από το εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, εκ μέρους των δανειστών επισημαίνεται ότι με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν, δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή να μπλοκάρει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί.
Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν την κατοχύρωση με νόμο της ρήτρας αυτόματης λήψης νέων μέτρων στην περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αυτά είναι και τα βασικά αγκάθια για τη ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας, από την οποία εξαρτάται και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης θα πρέπει να ανάψει «πράσινο φως» για τη δόση και από τα Εθνικά Κοινοβούλια ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Εάν τελικά οι αποφάσεις ληφθούν πριν από τις 20 Νοεμβρίου, τότε στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν πως η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί ανάμεσα στις 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στο Eurogroup της Δευτέρας, το περισσότερο που μπορεί να αναμένει η κυβέρνηση είναι μια θετική πολιτική δήλωση. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να ζητηθούν και συγκεκριμένες δράσεις σε βάθος 10ημέρου.
Και στο βάθος... το ομόλογο που λήγει
Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης κλιμακώνει την αγωνία της ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων για την κάλυψη του ομολόγου των 5 δισ. ευρώ που λήγει στις 16 Νοεμβρίου.

Το ομόλογο ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η σκέψη που επικρατεί -σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή- είναι να αναβληθεί η εξόφλησή του, πιθανότατα για έναν μήνα.

Ωστόσο, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι για να δεχθεί αυτή την αναβολή πρέπει να δοθεί η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση.

Ενδεικτικό το κλίματος είναι σχετικό άρθρο των Financial Times που σημειώνουν ότι με τη μη εκταμίευση της δόσης και δεδομένου του ομολόγου που λήγει, η Ελλάδα σπρώχνεται στην χρεοκοπία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: