Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2012

SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε χρόνο από την έλλειψη κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Μόνο στην Αττική 30 άνθρωποι αναζητούν καθημερινά θέση σε κάποια εντατική μονάδα και μόνον οι μισοί τα καταφέρνουν. Από τους υπόλοιπους, ένας στους δύο χάνει τελικά τη ζωή του.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η θνησιμότητα ανθρώπων που χρειάζονται εντατική είναι περίπου διπλάσια εκτός μονάδας (45% έναντι 23% στη μονάδα). Αρα περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο μόνο στο Λεκανοπέδιο.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Αρμαγανίδη, η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές θέσεις σε αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Σε κάθε 100.000 Ελληνες -είπε- αναλογούν μόλις 5 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας, όταν στην Κύπρο αναλογούν πάνω από 11 κρεβάτια, στην Ιταλία πάνω από 15 και στη Γερμανία πάνω από 25 κρεβάτια. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη, καθώς πολλές από τις υπάρχουσες μονάδες στο ΕΣΥ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρόσφατη μελέτη της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας έδειξε ότι το 23% των υπαρχουσών θέσεων εντατικής θεραπείας (154 από τις 694), δεν λειτουργούν, καθώς δεν διαθέτουν γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό. Εως το τέλος του έτους οι ελλείψεις αναμένεται να ενταθούν, καθώς λήγουν οι συμβάσεις νοσηλευτών και γιατρών, οι οποίοι είχαν προσληφθεί προκειμένου να λειτουργήσουν ορισμένες μονάδες.
Στην περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων γίνεται ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν 40 ή 50 ακόμη θέσεις εντατικής θεραπείας.
Κύμα φυγής
Ο κ. Αρμαγανίδης έκανε λόγο και για μαζική μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ανάγκες σε εντατικολόγους -εξήγησε- αυξάνονται διεθνώς και για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικά γραφεία, τα οποία αναζητούν Ελληνες ειδικούς να δουλέψουν σε άλλες χώρες.
Μεγάλος αριθμός έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μας ή ετοιμάζονται να φύγουν μέσα στο 2012. Οι αμοιβές τους, τόνισε ο καθηγητής, είναι πολύ χαμηλές και το εξωτερικό αποτελεί γι' αυτούς μία ευκαιρία. Το ωρομίσθιο εφημερίας για έναν διευθυντή μονάδας είναι μόλις 6,52 ευρώ, για τους επιμελητές από 5,21 έως 5,63 ευρώ και για τον ειδικευόμενο περίπου 4 ευρώ.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: