Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2012

TELEGRAPH: H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Η φοροδιαφυγή είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο ιδιαίτερα φορτισμένα πολιτικά ζητήματα στην Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι οι ερευνητές του οικονομικού εγκλήματος είχαν κάνει τα στραβά μάτια προς τους Έλληνες που είχαν καταθέσει περισσότερα από € 1 δισ. φερόμενου ως «μαύρου χρήματος» σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς . Το 2010, είπε, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είχε λάβει μια λίστα 2.000 εν δυνάμει αυτουργών, από την Christine Lagarde, επικεφαλή του ΔΝΤ, η οποία ήταν εκείνη την εποχή υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Βενιζέλο,η λίστα πέρασε στην αστυνομία. Αλλά τίποτα δεν συνέβη.





Τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει κλειστό το θέμα. Την Δευτέρα, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο εκδότης του ελληνικού περιοδικού Hot Doc, συνελήφθη μετά τη δημοσίευση αυτού που έχει γίνει γνωστό ως η "Λίστα Lagarde". Γράφοντας στην Guardian, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «στην αρχαία ελληνική μυθολογία, η δικαιοσύνη παρουσιάζεται ως τυφλή. Στη σύγχρονη Ελλάδα,απλώς κλείνει το μάτι και γνέφει. Μια μελέτη στη λίστα Lagarde είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Οι εκδότες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ολόκληρο το σύστημα της εξουσίας φαίνεται να έχουν μεταφερεί τα χρήματα στο εξωτερικό. . . Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, οι άνθρωποι ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες για φαγητό. "

Αυτός ο τόνος μπορεί να είναι λίγο συγκαταβατικός για τα βρετανικά αυτιά, αλλά η συνοπτική ιστορία,αυτής της  πανωλεθρίας, είναι ανεκτίμητη. Αποκαλύπτει πως, πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, η ιδέα ότι η ελληνική οικονομία θα είναι αρκετά σταθερή,ώστε να ενταχθεί στην ευρωζώνη θεωρήθηκε ως τρέλα.

 Όταν η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αξιολόγησε τις χώρες όσον αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, οι ελληνικές τιμές ήταν τόσο υψηλές που δεν ταίριαζαν σε ένα κανονικό γράφημα και απαιτήθηκε ένα ειδικό ένθετο.

Ωστόσο, όταν σύντομα, ήρθε η ευκαιρία να ενταχθούν στην ευρωζώνη, οι Έλληνες υποστήριξαν ότι έχουν σταθεροποιήσει μαγικά την οικονομία τους και οι Γερμανοί, πρόθυμοι για περισσότερους πελάτες, επέλεξαν να πιστέψουν το αδύνατο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, η Ελλάδα έγινε δεκτή, έλαβε το τεράστιο πλεονέκτημα που προέκυψε από τα χαμηλά επιτόκια, ξόδεψε δίχως αύριο,μπήκε σε πρόβλημα με τα ομόλογα και κατέληξε στο χάος που είναι σήμερα.


Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία γι 'αυτό: Η ελληνική φοροδιαφυγή προέκυψε φυσικά,μέσα από την κουλτούρα της θεμελιωδους οικονομικής ανεντιμότητας που έχει εισχωρήσει στην ελληνική κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις.

Τώρα, επιτέλους,έρχεται η ώρα τους. Η γενναιότητα των ομοίων του Κώστα Βαξεβάνη, ενός μέλος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-που έχει χλευαστεί πολύ-προσφέρει μια μικρή νότα ελπίδας, ότι στο μέλλον,η διαφθορά δεν θα είναι πλέον ανεκτή από τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή,η σύλληψή του αποτελεί ένδειξη της κλίμακας του αγώνα που βρίσκεται μπροστά μας.


http://blogs.telegraph.co.uk/news/jakewallissimons/100187164/greek-tax-evasion-belies-a-culture-of-financial-dishonesty/

Μεταφρασμένο από  lefteria-news.blogspot
http://www.left.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: