Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2012

ΣΤΙΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Τα σημαντικά βήματα που κάνει η Κύπρος προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα αναγνώρισε χθες ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 13 Δεκεμβρίου για να εξεταστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί ενδιάμεσα ο διαγνωστικός έλεγχος των κυπριακών τραπεζών.


Στις δηλώσεις τους μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίασα του Eurogroup οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλωσόρισαν τα σημαντικά βήματα που κάνει η Κύπρος, προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να συγκαλεί νέα συνεδρία.

Στο Εurogroup εξετάστηκε το προσχέδιο του μνημονίου της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς και τα δομικά στοιχεία του προγράμματος. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν εξέτασαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco που θα καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως τονίζεται σε γραπτή ανακοίνωση το Eurogroup έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής της τρόικας στη Λευκωσία και προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για τα δομικά στοιχεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

«Το συμβούλιο καλωσόρισε τα σημαντικά πρώτα βήματα που κάνει η Κύπρος, προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα στο προσχέδιο του Μνημονίου Κατανόησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Εurogroup θα εξετάσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις επιπτώσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε νέα συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου», σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα ληφθεί απόφαση για την Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου ή στις 21 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Ίσως στις 13 Δεκεμβρίου, σίγουρα στις 21 Ιανουαρίου».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στις συζητήσεις με τις κυπριακές Αρχές, σημειώνοντας πως οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αντιπροσωπεύουν ένα αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση συμφωνίας επί ενός οικονομικού προγράμματος.

 «Προσβλέπω σε μια έγκαιρη ολοκλήρωση των ζητημάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες που πραγματοποιείται τώρα στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Ρεν.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας θα δώσει πληροφορίες σε σχέση με τις εξελίξεις με το κυπριακό μνημόνιο, σε διάγγελμα που θα απευθύνει στον κυπριακό λαό.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: