Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2012

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΚΩΝ


Ισλάμ και Ευρώπη ή αλλιώς μουσουλμανισμός στη Δύση. Το θέμα έχει επανέλθει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, συνδεδεμένο κυρίως με τον διάλογο για την ενσωμάτωση των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε ευρωπαϊκό έδαφος.Στην Ελλάδα, η κοινή συμβίωση πολιτών που ασπάζονται διαφορετικά δόγματα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και ανάμεικτα συναισθήματα στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα η ισλαμική θρησκεία να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και οι πιστοί της ως ο εύκολος στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το βιβλίο «Ισλαμισμός και Ισλαμοφοβία - πέρα από την προκατάληψη» (εκδόσεις Ταξιδευτής, Αθήνα, Δεκέμβριος 2012) προσφέρει μια ψύχραιμη ματιά σε έννοιες που μέχρι σήμερα έχουμε δαιμονοποιήσει, σε στερεότυπα που «δυναμιτίζουν» την αρμονική συνύπαρξη στο εσωτερικό της κοινωνίας. Αναλύοντας ιστορικά το Ισλάμ και την πορεία του στον χρόνο, εξηγώντας την εξέλιξη των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, το βιβλίο συμπληρώνει ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, χαρτογραφώντας για πρώτη φορά το πλέγμα των μουσουλμανικών οργανισμών και των μουσουλμανικών κοινοτήτων στον ελλαδικό χώρο.
Η προσέγγιση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Φώτης Παπαγεωργίου, που έχει διατελέσει επί χρόνια υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Με το βιβλίο «Ισλαμισμός και Ισλαμοφοβία» επιχειρείται η πρώτη σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα να αποτυπωθεί αντικειμενικά το διακύβευμα στις σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και μη στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ιδιαίτερα στη χώρα μας.
Αντικειμενική προσέγγιση
Μαζί με τον διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αντώνη Σαμούρη, επιχειρούν την πρώτη σοβαρή και τεκμηριωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα να αποτυπωθεί με αντικειμενική προσέγγιση το διακύβευμα στις σχέσεις μεταξύ μουσουλμάνων και μη στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ιδιαίτερα στη χώρα μας.
«Η κεντρική πρόταση του βιβλίου είναι να απομονώσουμε ισλαμιστές και ισλαμοφοβικούς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, να καταπολεμήσουμε τον ισλαμισμό και την ισλαμοφοβία, να έρθουμε όλοι πιο κοντά και να δημιουργήσουμε προοδευτικές κοινωνίες στη βάση του δημοκρατικού μοντέλου που διασφαλίζει την ισονομία, την ισοπολιτεία, την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Φώτης Παπαγεωργίου.
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που θεωρούμε ότι χρωστούσαμε, προκειμένου να δώσουμε μια απάντηση στα άκρα που εκμεταλλεύονται τέτοιας μορφής θέματα. Η απάντηση απέναντι στον ισλαμισμό και την ισλαμοφοβία, απέναντι σε αναχρονιστικά συστήματα από τη μία και σε φοβικές ρατσιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις από την άλλη, μπορεί να δοθεί μόνο με περισσότερη δημοκρατία, ισονομία και ισοπολιτεία, μόνο με την καθολική συμμετοχή της κοινωνίας στις δημοκρατικές διαδικασίες και τον δημοκρατικό διάλογο», εξηγεί ο συγγραφέας του βιβλίου.
Η θέση του βιβλίου είναι βαθύτατα πολιτική, καθώς φέρνει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τη σημασία της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. «Θέλουμε να παροτρύνουμε τον αναγνώστη να αναλογιστεί τα πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών ιδιαίτερα στους τομείς της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, τα οποία αποτελούν εχέγγυα για πρόοδο και ευημερία.
Ετσι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, κατά τη διάρκεια της βαθύτατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι Ελληνες ειδικότερα αντί να λοιδορούν το δημοκρατικό σύστημα και τους θεσμούς του κράτους και της πολιτείας για την ανεπάρκειά τους να δώσουν λύση στα σοβαρότατα προβλήματα της κοινωνίας θα πρέπει να αγωνιστούν ακόμη περισσότερο για την εδραίωση και την ανάπτυξή τους», τονίζει ο Φ. Παπαγεωργίου.
Οπως καταδεικνύεται με στοιχεία, η εξέλιξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην σημερινή τους μορφή δεν έγινε με τυχαίο τρόπο, αλλά μέσα από συγκεκριμένες ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές διαδρομές που ευνόησαν την ανάπτυξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου (ουδετερότητας του νόμου) για όλους αδιακρίτως τους πολίτες.
Ο στόχος
Το ότι φτάσαμε έως εδώ, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω. Οι συγγραφείς επιμένουν ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο, όχι μόνο είναι κατάλληλο για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών.
«Κεντρικός στόχος είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας ελεύθερης, προοδευτικής, δημοκρατικής και ενημερωμένης κοινωνίας που δεν φοβάται τα άκρα, ούτε και πέφτει θύμα σε αυτά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για να εκμεταλλευτούν τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες των ανθρώπων», εξηγεί ο Φ. Παπαγεωργίου.
Οι Συγγραφείς
Ο Φώτης Παπαγεωργίου έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση την οποία ανέλαβε έπειτα από μακρά πορεία σε επιχειρησιακές υπηρεσίες πρώτης γραμμής της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι κάτοχος τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου από το Πανεπιστήμιο St. Andrews του Ην. Βασιλείου, με εξειδίκευση σε θέματα Ριζοσπαστικοποίησης και Διεθνούς Τρομοκρατίας.
Ο Αντώνης Σαμούρης είναι διδάκτορας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές σε Ιορδανία και Ην. Βασίλειο, με εξειδίκευση σε θέματα Πολιτικής και Ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, έχει υπηρετήσει σε επιχειρησιακές και επιτελικές θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Arabic English
الله أكبر الله اكبر
الله أكبر فوق كيد المعتدي
الله للمظلوم خير مؤيدي
أنا باليقين وبالسلاح سأفتدي
بلدي ونور الحق يسطع في يدي
قولوا معي قولوا معي
الله الله الله أكبر
الله فوق المعتدي
God is greatest! God is greatest!
And God is greatest above plots of the aggressors,
And God is the best helper of the oppressed.
With faith and with weapons I shall defend my country,
And the light of truth will shine in my hand.
Say with me! Say with me!
God, God, God is greatest!
God is above any attacker.
يا هذه الدنيا أطلي واسمعي
جيش الأعادي جاء يبغي مصرعي
بالحق سوف أرده وبمدفعي
وإذا فنيت فسوف أفنيه معي
قولوا معي قولوا معي
الله الله الله اكبر
الله فوق المعتدي
Oh this world, watch and listen:
The enemy came coveting my position,
I shall fight with Truth and defences
And if I die, I'll take him with me!
Say it with me, say it with me:
God, God, God is greatest!
God is above any attacker!
الله أكبر الله اكب
قولوا معي الويل للمستعمر
وﷲ فوق الغادر المتجبر
الله أكبر يا بلادي كبري
وخذي بناصية المغير ودمري
قولوا معي قولوا معي
الله الله الله أكبر
الله فوق المعتدي
God is Great God is Great
Say With Me Woe To The Enemy:
And God is Over The Invader Egotist,
God Greatest My Country Say with Me:
And Behold of Enemys Forelock and Destroy it
Say it with me, say it with me:
God, God, God is the Greatest
God is above any attacker!
[edit]

Ανώνυμος είπε...

YOUR PROPHET IS DEAD DEAD DEAD NO MIRACLES NO "ALLAH" NO MERCY TO THE OTHER SIDE...